Jó reggelt Miskolc! Hétfői időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Hétfőn sokfelé szűrhetik fátyolfelhők a napfényt, de helyenként vastagabb felhőkkel is találkozhatunk. Számottevő csapadék nem várható, de északnyugaton időnként csepereghet az eső. A délies szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban -3 és +5, délután 10 és 19 fok között alakulhat a hőmérséklet, északkeleten mérhetjük majd az alacsonyabb maximumokat.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Ajtony, Krisztián, Arabella, Arita, Arvéd, Arvid, Csolt, Egyed, Ida, Lándor, Leander, Lizander, Lizandra, Patrícia, Roderik, Rodrigó, Rozina, Rut, Salamon, Salvador, Solt, Zina, Zolta, Zoltán

A Krisztián név eredete és jelentése: Férfinév görög eredetű, a latin közvetítéssel átvett Christianus név rövid alakja. Jelentése: krisztusi, Krisztushoz tartozó. Női névpárja a Krisztina, Krisztiána. A szót a magyar nyelvben kereszténynek is fordítják.

A Krisztián név jellemzése: A Krisztián kreatív, független, magabiztos, találékony és a fizikai aktivitást kedvelő személyiség kialakulását támogatja. Nem könnyen alkalmazkodik, nézőpontjához, meglátásaihoz ragaszkodik, kompromisszumra nem hajlik. Aki vele szeretne dolgozni, jobb ha maga alkalmazkodik elképzeléseihez, más esetben csak arra számíthat, hogy a közös munka szenvedéssé válhat. Kimondja, amit gondol, de környezete néha nehezen viseli kötözködő magatartását.

Az Ajtony név eredete és jelentése: Török eredetű régi magyar férfinév. Jelentése: arany.

Az Ajtony név jellemzése: Erősen ragaszkodnak a hagyományokhoz, stabil szokásaikhoz, nem vállalnak kockázatot semmivel kapcsolatban sem, emiatt félnek a változástól, és az új dolgok kipróbálásától. Nem irányító típusok, inkább mindent maguk csinálnak. Szellemi téren igen kreatívak.

Kutya névnap:

Morzsi, Kocka

Cica névnap:

Minka, Muki

Hörcsög névnap:

Bömbe, Puncs

Születésnaposok

1372 – I. Lajos orléans-i herceg, Mária magyar királynő első férje († 1407)

1741 – II. József német-római császár, magyar király, a „kalapos király” († 1790)

1838 – Anton Freissler osztrák üzletember és feltaláló, akinek jelentős találmánya és fejlesztése volt a páternoszter és a felvonó († 1916)

1912 – Szabados Miklós tizenötszörös világbajnok asztaliteniszező († 1962)

1960 – Adam Clayton a U2 basszusgitárosa

1968 – Malek Andrea magyar színésznő, énekesnő

1972 – Tóth Levente magyar színész, 1998-tól az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja.

1998 – Liu Shaoang olimpiai bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó

Ezen a napon történt

1516 – Az elhunyt II. Ulászló királyt fia, a 10 éves II. Lajos követi a trónon. Gyámjai Bakócz Tamás, Bornemissza János és Brandenburgi György.

1781 – William Herschel felfedezi az Uránusz bolygót.

1838 – Pestet elönti az árvíz: a mentési munkálatokban részt vesz Wesselényi Miklós is.

2013 – Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének Rómában. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek