Jó reggelt Miskolc! Pénteki időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Pénteken a változóan felhős-napos időben napközben ismét többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az élénk déli, délnyugati szelet helyenként erős lökések kísérhetik. Enyhe marad az idő, a csúcshőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakulhat.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Ildikó, Anaisz, Anasztáz, Anasztázia, Atalanta, Atos, Atosz, Ében, Ede, Édua, Emil, Emilián, Etele, Etre, Ipoly, Itala, Kada, Kadicsa, Kadocsa, Kadosa, Kaducsa, Káin, Kamilla, Kán, Kandid, Kandida, Kolos, Kolozs, Melissza, Melitta, Nasztázia, Neste, Nyeste, Priszcilla, Teofil, Valér, Valérián

Az Ildikó név eredete és jelentése: Germán eredetű női név, mely Attila első feleségének, a hun Krimhildának nevéből származik, aki a monda szerint nászéjszakájukon megmérgezte férjét, Attilát. A történelem során alakult ki a magyarosított Ildikó alak.

Az Ildikó név jellemzése: Az Ildikók többnyire komolyabbak kortársaiknál, ezért elég gyakran kerülnek hátrányos megítélés alá. Két fontos dolog van a számára: a család és a barátai. Ők nagyon fontosak az Ildikók számára, mert biztos pontot jelentenek az életében, akikre mindig, minden esetben számíthat. Terveit és céljait igyekszik minél hamarabb megvalósítani, és mindent megtesz azért, hogy el is érje, amit akar. Akaratos és harcias jellem, aki semmit sem hagy félben, céljaiért maximális erőfeszítéssel dolgozik és többnyire el is éri azokat.

Kutya névnap:

Jockey, Pletyka

Cica névnap:

Shaka, Smoky

Hörcsög névnap:

Bojtizsár, Szerénke

Születésnaposok

1503 – I. Ferdinánd osztrák uralkodó főherceg, német-római császár, magyar és cseh király († 1564)

1904 – Kellner Béla orvos, onkológus. A rákos megbetegedések kórisméjének, a daganatok élettani folyamatainak beható tanulmányozása során ő vezette be a korszerű hiszto- és biokémiai vizsgálati módszereket a magyarországi onkológiai kutatásokba. Magyarországon elsőként alkalmazott radioaktív izotópot orvosbiológiai kísérletekben. († 1975)

1930 – Iharos Sándor atléta, magyar futóbajnok († 1996)

1934 – Kulcsár Gergely atléta, olimpiai ezüstérmes gerelyhajító († 2020)

1940 – Chuck Norris amerikai harcművész, színész

1946 – Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész († 2021)

1954 – Mocsai Lajos magyar kézilabdázó, kézilabdaedző

1958 – Sharon Stone amerikai színésznő, az 1990-es évek szexszimbóluma

1969 – Szabó József magyar versenyúszó, olimpiai bajnok

1978 – Bárány Attila vízilabdázó, 2008-2010 között az Egri VK játékosa

Erről híres a mai nap

Ma van a székely szabadság napja

Ezen a napon történt

1854 – Marosvásárhelyen kivégzik a Makk-féle összeesküvés vezetőit, a mozgalmat Makk József szervezte, Kossuth Lajos nevében és felhatalmazásával, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc folytatásaképpen a Habsburg-uralom ellen.

1990 – Horn Gyula külügyminiszter Moszkvában megállapodást köt a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáról.

2012 – Kigyullad Krasznahorka vára.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek