Egy elfeledett erdei grund – a bükkszentlászlói sportpálya

Megosztás

Bükkszentlászló Miskolc peremterületén, a Bükk-hegység lankái között húzódik, távol a belváros zajától. Napjainkban közigazgatásilag a megyeszékhelyhez tartozik, azonban 1981 előtt önálló település volt, ahol egykor lüktető sportélet zajlott, melyet mára csak nyomokban lehet felfedezni. A régi focipályát már szinte teljesen benőtte az erdő, a szép időket már csak a magányosan álló, fából készült kapu idézi.

Bükkszentlászló egyetlen utcája, a Fő utca. Érdekesség, hogy az egyesüléskor ezen a néven került bele Miskolc utcajegyzékébe, lévén nem volt ilyen nevű közterület korábban a városban. Ez azt jelenti, hogy a Miskolc, Fő utca levelezési cím a Bükk erdei között, és nem a belvárosban található.

A település egyetlen nagyméretű futballpályáját 1964-ben kezdték el építeni egy olyan területen, ahol azelőtt egy dagonyás, békákkal teli tavacska terült el, ezért a pályát “Tovik”-nak nevezték el a falubeliek. Egy dózer segítségével kellett a talajt elegyengetni, ugyanis a dimbes-dombos tájon sehol nem akadt a futballhoz szükséges sík terep. A hőskorban a helyiek sima, hétköznapi sörmeccseket játszottak a pályán. Házasok és nőtlenek, vagy alvég és felvég feszült egymásnak a grundon, viszont a ’80-as évek elejétől kezdve ezen a gyepen került megrendezésre a Bükk-kupa, mely a hegykörnyéki községek évenkénti tornája volt; a hazaiak mellett Harsány, Kisgyőr Bükkaranyos csapata, valamint a nagy rivális, a szomszéd település, Bükkszentkereszt legjobbjai indultak a megmérettetésen. A Bükk-kupa azonban nem tartozott az MLSZ, vagy a megyei labdarúgó szövetség által jegyzett bajnokságok közé, ami azt jelenti, hogy ezen a grundon hivatalos mérkőzést soha nem játszottak. A Bükk-kupát a ’90-es évektől kezdve máshol bonyolították le, Bükkszentlászló hivatalos sportegyesülete, az FC Bükkszent pedig az ezredfordulón alakult meg, mely szintén más pályán játszotta hazai meccseit.

A kispályás labdarúgócsapat címere

A “lászlósiak” fennállásuk alatt szinte végig a megyei harmadosztályban szerepeltek, azonban 2010-ben sikerült kiharcolniuk a feljutást a megyei másodosztályba, ahonnan végül a következő évben kiestek, majd az egyesület meg is szűnt. Bükkszentlászló futballszerető lakosai jelenleg egy kispályás csapatban egyesülnek, mely különböző környékbeli bajnokságokban vitézkedik.

futballkutato.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek