Olvasónk írta: A lakosság nem nézi jó szemmel a diósgyőri vár sokadik rekonstrukcióját

Megosztás

Mélységesen felháborító tény, hogy a diósgyőri vár immáron – ha jól számolom – 3. rekonstrukciója az ismert “nagyszabású” tervekkel egyáltalán elkezdődhetett.

Már a 2. rekonstrukció befejezése után is – ami a várfal megemelését, lovagterem, … stb. helyiségek visszaállítását jelentette – azt mondta a miskolci lokálpatrióta honpolgár: “No, jól van ez még elmegy, de most már ennyi elég legyen!”… Mert a vár eddig is nagyon szép, autentikus látványa, hangulata, a megszokott és megrendezett remek eseményei – vadas-boros napok forgataga a várárokban szeptember idusán, vagy a bástyák között megrendezett emlékezetes zenei koncertek, az állandó kiállításai és egyéb rendezvényei – bőven elég, és emlékezetes élményt nyújtó esemény volt mind az itt élőknek, de a távolabbról ide érkezőknek is.

Most a 3. ütemben – többek között – “kitalálták”  13,2 milliárd forintért a vizesárok visszaállítását is, a városi polgárság tiltakozásának ellenére. Kérem szépen, semmi szükség nincs az itteni lakosságnak erre a “fejlesztésre”, ez mind értelmetlenül kidobott pénz. Ennyi forrásból a város még szigeteletlen – nem iparosított technológiával épült – összes társasháza hőszigeteléssel és nemesvakolat borítással lenne ellátható, csökkentve ezzel az itt élő lakosság energiaköltség terheit, szépítve a városképet, valamint értelmes munkát adva az ezzel foglalkozó kivitelező cégeknek. Hát akkor miért nem ilyenekre költjük el az EU-s milliárdokat?

Inkább a költségeiben nehezen kontrollálható, összehasonlítható egyedi jellegű stadion építésekre, vár felújításokra, 50 cm magas kilátókra, … stb. költjük el a kevés forrásainkat?! Nem hiszem, hogy Nagy Lajos királyunk emlékezete nem lenne megelégedve a már eddig történt vár-rekonstrukciókkal, és azt várná el, hogy például még a vizesárkot is helyreállítsuk, amikor sok embernek a városban még a betevő falatra sem nagyon jut. Térjünk már észre emberek! Meddig mehet ez még így?

Ugyanekkor azon fejlesztésre nem jut egy fillér sem már 25 éve, ami azt biztosíthatná, hogy az Európában páratlan ivóvíz tiszta termálvizet, nevezetesen a Selyemréti Strandon található 2. számú, 6.500 m3/nap kapacitású termálkút 43 °C -os vizét, hőszigetelt (pl.: ISOPLUSZ) csövekben eljuttassuk a lakótelepek használati melegvíz (HMV) ellátására? Ezen fejlesztés tanulmányterve (tervezési jogosultsággal rendelkező mérnökök által kidolgozott állapotban!) már 1998. évtől rendelkezésre áll a Miskolc M.J. Város Hivatalában. Megjegyzem, hogy ez a fejlesztés a 13 milliárd forint töredékéért is megvalósítható lenne, továbbá itt is rögzíteném, hogy a városban található kb. 30.000 db panellakás kb. 4.000 m3/nap  HMV igénye igen gyorsan, és gazdaságosan kielégíthető lenne ebből.

Ilyen gazdagok lennénk ivóvízben és energiában még manapság is, hogy egy közcélú fejlesztés – már 25 éve kidolgozott tanulmányterv alapján – még részben sem tudott megvalósulni?!

Szerző: Siklósi Péter okl.vill.mérnök

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek