Ugyanaz a cég újítja fel az Avasi kilátót, mint a Diósgyőri várat

Megosztás

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, idén januárban Veres Pál polgármester bejelentette, hogy a városvezetés kiválasztotta az ikonikus építmény felújításának kivitelezőjét, ekkor azonban még nem hozta nyilvánosságra a vállalat kilétét, mert hátra volt még a közbeszerzési hatóság engedélyeztetése. A jóváhagyás azóta megtörtént, és lehullt a lepel a kivitelező személyéről is.

A múlt hónap közepén volt a hatvanadik évfordulója annak, hogy a már szerkezetkész Avasi kilátón első ízben kapcsolták fel a reflektorokat 1963. január 15-én. Ez alatt a hat évtized alatt az épület állaga rengeteget romlott, ezért szükségessé vált annak felújítása. Az erre kiírt pályázatot az idei év elején az az Épkar Zrt. nyerte el, mely jelenleg a Diósgyőri vár felújítási munkálatait végzi. Ez azért is érdekes, mert a napokban a városháza bejelentette, hogy az említett cég levonul az építkezésről, ugyanis a vár tornyainak statikai problémáihoz szükséges mintegy kétmilliárd forintos forrás nem áll rendelkezésre.

Jubileumi díszkivilágítás (fotó: Veres Pál)

Veres Pál polgármester és Szeivolt István, az Épkar Zrt. vezérigazgatója holnap írja majd alá a közbeszerzési szerződést a miskolci városházán. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek, így lesz rá esély, hogy a kilátó átadásának hatvanéves jubileumára, azaz augusztus 20-ra ismét használható lesz Miskolc emblematikus építménye.

A tervek szerint a kilátó bár modern külsőt kap, igyekeznek megőrizni karakteres jelképszerűségét. Az épület alatti rendezetlen területet egy lugasokkal beárnyékolt körsétánnyá alakítják, az első emeleti teraszról pedig továbbra is lehetőség lesz csodálni a város körpanorámáját. A kilátó esti fényben való ragyogását energiatakarékos LED-lámpákkal oldják majd meg, emellett egy finoman áttetsző háló is lesz az épületen, amelyen fényjátékot és akár animációt is lehet nézni. Az összes nyílászárót és vezetéket lecserélik, korszerűsítik az energiaellátó rendszereket, új padlót kap a terasz és a lépcsősor is meg fog újulni. A rekonstrukció végéhez közeledve indul meg az odavezető út és a parkoló felújítása is.

Látványterv a megújult kilátóról (magyarepitok.hu)

Miskolc városának talán legprominensebb jelképe most, fennállásának hatodik évtizedéhez érve végre megmenekülhet a pusztulástól, és megkaphatja a hozzá méltó rendezett környezetet. Reméljük, mihamarabb megvalósul a sokak által óhajtott kivitelezés!

Forrás: boon.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek