Hatvanéves az Avasi kilátó

Megosztás

Miskolc egyik ikonikus épülete és közismert szimbóluma a tévétorony. Az avasi kilátót éppen hatvan évvel ezelőtt építették és adták át. Az 1963. augusztus 20-i avatóünnepséget megelőzően fél évvel, a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat. Ezzel, a korabeli sajtó szerint, első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei.

A hat évtizeddel ezelőtti jelképes pillanatra emlékezve vasárnap, január 15-én Miskolc MJV Önkormányzata az – amúgy jelenleg az idén esedékes nagyszabású felújításra váró – objektumon ismét felkapcsoltatja a díszkivilágítást.

Civil közösségek délután 3 órától találkozót és beszélgetést hirdettek a helyszínre, a kilátóteraszra, amely a „születésnapos” torony jelentőségéről szól, és 5 órától fényfestéssel köszöntik (Gregovszki Gábor grafikus előadásában) a hat évtizede az Avastetőn álló jellegzetes építményt, egyúttal a modernkori Miskolcot.

A kilátó helyén egyébként már 1906-ban állt egy torony, amit II. Rákóczi Ferenc tiszteletére emeltek, egy évvel később azonban lebontották. 1934-ben elkészült a második torony is, amit viszont az 1956-os forradalom sodort el. A harmadik, ami a mostani, 1963. augusztus 20-ára készült el.

Kapcsolódó cikkek