Gulyás szerint a Kamara zsarolja az orvosokat – a MOK cáfol

Megosztás

Zsarolással és fenyegetéssel vádolta a miniszter az Orvosi Kamarát, szerintük viszont minden orvos önkéntesen vesz részt a nyomásgyakorló akcióban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón – amelynek egyéb részleteiről itt írtunk bővebben – azt mondta: a MOK zsarolja úgy a háziorvosokat, hogy azok nem merik aláírni új szerződéseiket. A miniszter azt is hozzátette: szerinte a győri háziorvosok konkrétan azért nem merték aláírni szerződéseiket az új ügyeleti rendszerbe, mert a MOK etikai eljárással fenyegette meg őket.

A kormány és az Országos Mentőszolgálat részéről korábban is erős kritikákat kapott egyébként a MOK, miután február eleji küldöttgyűlésükön több tiltakozó, nyomásgyakorló akcióról is döntöttek.

Néhány órával később Magyar Orvosi Kamara közleményt adott ki, amelyben öt pontban cáfolták Gulyás szavait:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

(via hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek