Jobb, ha óvatosan kirándulunk, Svájctól idáig vándorolt egy farkas – nyomkövetője a bizonyíték

Megosztás

Svájc középső területeiről indult a nyomkövetővel ellátott farkas, átment számos határon, Soprontól délre megérkezett Magyarország területére és egyre keletibb területek felé tart. A Vértest már meghódította. Elképesztő utat tett meg már most és még tovább is juthat.

Jó 700 kilométerre keletre vándorolt születési helyétől az a fiatal szürke farkas, amelyre még Svájcban tettek jeladót tavaly tavasszal a svájci nagyragadozó-kutatók. Az M237 sorszámon emlegetett valószínűleg 2021-ben született, tehát közel két éves fiatal hím azóta mondhatni bejárta fél Európát.

Az M237 vándorlásáról beszámoló Gruppe Wolf Schweiz (GWF), a farkasok és az emberek békés egymás mellett élésén dolgozó környezetvédelmi szervezet emlékeztet, hogy a fiatal farkasok körében nem ritka, hogy ivarérett (kb. 22 hónapos) korukig vándorolnak, és az sem, hogy messzire jutnak, azonban

kivételes alkalom, hogy mindezt ilyen pontosan nyomon lehessen követni.

M237 esetében a GWF szerint különösen nagy szerencse, hogy nem csak, nyomon lehet követni, de a nagyragadozó képes volt ilyen messzire jutni, sértetlenül átkelni számtalan folyón, forgalmas vasúton, autópályán.

A fentebb említett 700 kilométeres távolság ráadásul csak légvonalban értendő, M237 valójában jóval többet vándorolt. A szervezet Facebookján közzétett térkép alapján még egy kisebb kitérőt is tett a Bécsi-erdő felé, mielőtt a Fertő-tótól délre átlépte volna az osztrák-magyar határt.

A farkas megjelenéséről a magyar Facebookon a Vértes élővilága csoportban is közzétettek egy beszámolót, aminek írója arra kérte a kérdéses területen aktív vadászokat, hogy fokozott elővigyázatossággal járjanak el, védett állat, elpusztítása bűncselekmény.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek