Kutyák követték el a korábban farkasoknak tulajdonított támadásokat a Bükkben

Megosztás


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a hazai nagyragadozókkal kapcsolatos objektív tájékoztatás, a hazai nagyragadozókkal kapcsolatosan terjesztett megalapozatlan információk terjedésének, és azok terjesztésének megelőzésének érdekében az alábbi közleményt teszi közzé:

2021. novemberétől nyolc, a bejelentők által ismeretlen fajnak, illetve farkasnak tulajdonított predációk helyszínelését végezte el az igazgatóság. Az összes predáció tágabb környéke a hazai nagyragadozók ismert állandó élőhelyének tekinthető.

Az esetek helyszínelése során munkatársaink a rutinszerűen végzett nyomrögzítés mellett, az esetleges szubjektív véleményalkotás hibáinak elkerülése érdekében genetikai mintavételeket is végeztek a tetemekről. Az észlelt, a potenciális ragadozótól származó harapásnyomok esetében a harapásnyomok, a prédafeltörési felületekről vett nyálminták, illetve a zsákmányolások közelében (pl. a haszonállat tartási helyének védelmét szolgáló kerítésen, feltételezhetően a támadások alkalmával fennakadt szőrszálak) gyűjtött szőrminták kerültek begyűjtésre a faji azonosítás érdekében. Egy esetben a predáció helyszínére visszatért, csapdázott kutya egyedből vett további minta is az elemzés tárgyát képezte.

– írták

Az összesen 8 db mintán elvégzett faj és egyedazonosítás során minden minta egyezést mutatott a kutyával.

A vizsgált minták mikroszatellit alapú vizsgálata során szintén ezt az eredményt adták. Tehát a kérdéses minták a kutyafajtákkal mutattak egyezést. Továbbá az erdőkövesdi és mátranováki predációknál nem egy, hanem több kutya egyed DNS-e is azonosítható volt. Tehát egy-egy eseményben több kutya is részt vett.

Kapcsolódó cikkek