Válassz a gyermek életkorának megfelelő játékot!

Megosztás

A játékok kiválasztásánál tanácsos figyelembe venni az életkorokra jellemző sajátosságokat. Újszülöttkorban még nincs szükség játékokra, mert a táplálkozás és az alvás tölti ki a nap nagy részét, később pedig a saját testével és anyával játszik a kisded.

Az érzékszervek fejlődésével a kisgyermekek mindent megtapogatnak, megszagolnak és a szájukba vesznek, ezért fontos hatni az összes érzékszervükre, a látásra, szaglásra, hallásra, tapintásra, ízlelésre.

Az első két év játékai

Eleinte még a mozgás is játék a babának, örömforrást és sikerélményt jelent számára, ha valamit meg tud csinálni és képes egymás után kitartóan ismételni az adott mozdulatot. A játékot a mozgás ügyessége határozza meg az első két évben, és ehhez kell igazítani az eszközöket is. Szükségtelen sokat vásárolni, inkább arra törekedjünk, hogy jó minőségűek legyenek, természetes és bababarát anyagból készüljenek. A Peekabooshop.hu Egmont Toys játékai biztonságosak, kiváló minőségű anyagokból készülnek és mindez megfizethető áron érhető el. Az is fontos szempont, hogy könnyen tisztíthatók legyenek. Főleg egy-egy betegség után kell körültekintően megtisztítani a vírusoktól, baktériumoktól.

A színes kiságyforgók és a fából készült csörgőjátékok remekül lekötik a kicsik figyelmét. A nosztalgikus hangulatú puha mackóhoz bármelyik kisgyermek boldogan bújik. A plüss állatfigurák pedig remek alvócimborák lehetnek.

Mivel játszik szívesen egy óvodás?

Egy óvodás fő tevékenysége a játék, attól függően, hogy milyen minőségben vesz részt benne, különböző stádiumai vannak. A fejlődéssel párhuzamosan alakul a játékuk is, a magányos játszástól, a szerepjátékokon át egészen a szabályokon alapuló játékokig.

A bölcsődésekre és a kiscsoportos óvodásokra jellemző, hogy homokoznak, tornyot építenek, kisautót tologatnak. Általában ők még egymás mellett tevékenykednek és nem együtt. A különböző készségfejlesztő játékok örömet okoznak és a fejlődésüket is segítik.

A legsokoldalúbb játék

A szerepjátékok során a gyerekek bárkivé változhatnak és bármi megtörténhet, amit csak szeretnének. Eleinte a játékhoz szükséges eszközök kapnak nagyobb figyelmet, mint például egy orvosi táska, fésülködőasztal, szakács vagy nővér ruha. Később pedig már a szerepek is fontossá válnak. A gyerekek egymás között fel is osztják, hogy ki lesz a beteg, a nővérke és az orvos. A babakonyha és a konyhai kiegészítők remek szórakozást nyújtanak a kislányok és kisfiúk részére egyaránt, mindkét nem egyformán szeret sürögni-forogni a konyhában akár kávét kell főzni anyának, akár az ebédet kell elkészíteni.

A babázás is fontos a gyerekek életében, hiszen a szülői mintát utánozzák. Az Egmont Toys bájos arcú babái minden gyermeket elbűvölnek. A babakocsik, mózeskosarak, babaruhák, bölcsők mind bővítik az élményt és a szórakozást.

Kapcsolódó cikkek