Katolikus egyház: már közel 5000 gyermekmolesztálásra bukkant a vizsgálat és ez csak a jéghegy csúcsa

Megosztás

Óriási botrány körvonalazódik az egyik legvallásosabbnak tartott európai országban, Portugáliában. A vizsgáló bizottság már több, mint 4800 (papok által elkövetett) gyermekmolesztálási ügybe trafált bele és úgy vélik, még hihetetlenül sok olyan maradt, amire egyelőre nincs rálátásuk.

Már 4815 gyerekmolesztálásra utaló esetet dokumentált a portugál papok által elkövetett szexuális bűncselekményeket vizsgáló bizottság. A portugál püspöki konferencia által létrehozott testület hozzátette, hogy ez csak a jéghegy csúcsa – írja a 444.hu.

A független szakértőkből álló bizottság hétfőn tette közzé azt a jelentést, ami a több mint fél évszázadon keresztül titokban zajló szexuális visszaélések kivizsgálásával foglalkozik. Ebből kiderült, hogy a szervezet az elmúlt egy évben 1950 esetet vizsgált meg, és 512 áldozat tanúvallomását találta hitelesnek. Sok esetben a tanúvallomások arra utaltak, hogy egyes papok más kiskorúakat is bántalmaztak ezért a becslések szerint több ezer további áldozatról van szó.

A jelentést ismertetve a bizottság elnöke, Pedro Strecht gyermekpszichiáter elmondta, hogy a testület célja, hogy hangot adjon az áldozatok hallgatásának. „Van hangjuk, van nevük.” Emellett kiemelte a sértettek bátorságát is, akik közül 214-en már az ügy kivizsgálásának első hónapjában beszámoltak sokáig titkolt traumáikról.

A bizottság a feltárt esetekből összesen csak 25 ügyet adott át az ügyészeknek, mivel a legtöbb bűncselekmény, az elévülési időn kívül esett. A jelentés ajánlásaiban többek között az is szerepelt, hogy a kiskorúak ellen elkövetett szexuális zaklatások kivizsgálásánál, a hatóságok emeljék 30 évre azt a meglévő rendelkezést, ami szerint az áldozatok csak 25 éves korukig tehetnek büntetőfeljelentést.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek