A hatóságok elküldték volna mentőalakulatunkat a romok közeléből, miközben egységeink hallották a segélykiáltásokat

Megosztás

A területi illetékes hatóságok úgy gondolták, ennyi idővel a földrengést követően már teljesen reménytelen lenne a siker, de a magyar mentőegységek még hallották a romok közül a bent rekedtek hangját, így fel sem merült, hogy ne próbálnák meg. Lettek, akik így menekültek meg.

“Nagyon megrázó látni, ahogy az emberek kint vannak az utcán, a hozzátartozójukat keresik, próbálnak melegedni esetleg egy tábortűznél, és nem tudják, mi lesz holnap, mit fognak enni, hol fognak aludni, és, hogy egyáltalán élve előkerül-e a hozzátartozójuk” – nyilatkozta az RTL-nek Mező Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat a hétfői törökországi földrengés helyszínét megjárt mentőalakulatának legfiatalabb, mindössze 19 éves tagja. Mező mentőkutyavezetőnek tanul, társával, Blackkel, az ötéves labradorral vett részt a túlélők felkutatásában.

A szeretetszolgálat csapata és a Pest megyei kutató mentők alakulata szombaton tért haza a katasztrófa sújtotta területről. A Pest megyeiek öt túlélőt találtak a romok alatt, köztük egy másfél éves kisgyereket és a nagypapapáját. A Baptista Szeretetszolgálat 18 fős csapata tizenegy túlélőt talált, köztük egy nagymamát, akinek a kiszabadításáért 18 órán küzdöttek, mert a nyaka mellett egy betontömb volt.

Pavelcze László, a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója szerint olyan részeken dolgoztak, ahol a helyiek már nem hittek a sikerben, annyi idő telt el a földrengés óta. “Nekünk ezt a feladatot lemondták azzal, hogy nagyon kilátástalan, hogy mennyi ideig tart ez a mentés, hagyjuk ott a területet, majd valami lesz. Amikor a hangokat hallottuk, utána ez már nem fordulhatott elő” – mondta.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek