Így néz ki a magasból a kétmilliárdos bükki látogatóközpont

Megosztás

A Bükk keleti kapujában, mintegy 2,2 milliárd forint uniós és állami támogatásból épül meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szeleta Park Látogatóközpontja. A létesítmény a hírek szerint még idén elkészül. A Borsod24 megpróbálta kideríteni, hogyan áll jelenleg a beruházás, és a magasból is megmutatjuk az építkezést.

Ahogyan az a két évvel ezelőtti alapkőletételen is elhangzott, Miskolcon is egyre nagyobb igény mutatkozik az aktív kikapcsolódásra, azon belül is a természetjárás, a vízi-és kerékpártúrák, a barlangok felfedezésére. Megyénk természeti kincsei, a bükki barlangok és a Szeleta-kultúra különösen indokolttá teszik az újabb turisztikai attrakció létrejöttét, az egykori Herman Ottó Emlékpark területén.

Tervek a központról / narmer.hu

A tervezés során fontosnak tartották, hogy központ a nevében is utaljon a világhírű barlang közelségére. A Bükkben több mint ezerháromszáz barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb “ősember-barlang” a Szeleta.

Félkész állapotban

Az ősember bükki megjelenése mellett még a a tájkép és az élővilág fog fontos szerepet kapni. A vetítőszobán kívül helyet kap majd domborzati kerekasztal animációval, kőzetmintával és sziklamászó toronnyal, de bemutatják majd a Bükk karszt- és barlangvilágát 3D-ben.

Hogy a gyerekek se maradjanak szórakozás nélkül épül egy 192 négyzetméteres Kalandpark, több szinttel, függőhíddal. Ez egész évben használható lesz, függetlenül az időjárástól. A még kisebbeknek szánják a “Bikkmakk” elnevezésű játszóteret a belső udvaron, óriás csúszdával, drótkötélpályával.

Madártávlatból

A miskolci önkormányzattal együttműködve szeretnék a volt autóbusz-pályaudvar területét kibővíteni az autóparkoló területét. Közvetlen összeköttetést szeretnének kialakítani a közeli kisvasút megállójával is.

A Szeleta Park Látogatóközpont valóban a Bükk keleti kapujaként akar működni. Az lehet a cél, hogy az autóval, közösségi közlekedéssel érkezők – járművüket hátrahagyva – innen induljanak tovább a Bükk felfedezésére.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek