Galamb Alex neve már fogalom lett Borsodban

Megosztás

Kampánynak indult, alapítvány lett, a barátságos pékből pedig példakép. A Sütni jó! pedig már régen túlmutat azon, mint amit még a kezdetekben jelentett. A remény a szegénységből való kitörésre.

A Sütni jó! kampány a koronavírus-járvány első hullámában jött létre. A kampányból alapítvány lett, aminek célja, hogy jó példát mutasson a szegénységben élő gyerekeknek, legyen az roma vagy nem roma, hiszen Galamb Alexnek minden gyermek egyenlő. További célja még a pék és a cukrász szakma játékos bemutatása, avagy út a munka világába. A részletekről a Frisshirek.hu számolt be egy korábbi cikkében.

Fontos, hogy folyamatosan fejlessze az alapítvány sütödéjét: a Galamb Pékséget, ami saját hernádnémeti házának hátsó helyiségében van, és csupasz falakból álmodta meg. Ehhez hihetetlen mennyiségű segítséget kapott, akár küllemében (például csempézés, ajtó, legutóbb a víz bevezetése), akár a szakmához tartozóan (különböző sütők és munkagépek beszerzése), amihez rendkívüli energiákat vetett be (utánajárás, lobbizás, köszönetnyilvánítás).

– Cél még egy vizesblokk kialakítása, ami pár hónap alatt meglehet, hála a támogatóinknak és egy önkéntes szerelőnek, aki bevállalta a munkákat – nyilatkozta Galamb Alex. – Az ipari áram még mindig bevezetésre vár, mint ahogy igényünk lett egy mosogatóra is – mondta.

Az elmúlt két évben nagyon sok gyereket vezetett rá arra, hogy munkával pénzt lehet keresni, amivel az ember álmait valósíthatja meg. Hetente több órán át foglalkozik munka és család mellett hátrányos helyzetű gyerekekkel, akik konyhájában örömmel végeznek bármilyen tevékenységet: dagasztanak, tésztát gyúrnak, megtanulják az eszközök használatát, hogy kakaós csigát vagy éppen krémest készítsenek, amikhez Alex adja a hozzávalókat.

– Személy szerint engem az érdekel, hogy melyik gyerek miben jó, tehát melyik szakma illik hozzá. Hiszem, hogy nem mindenki születik péknek vagy cukrásznak, hanem van közöttük hegesztő, kőműves, mentő vagy tűzoltó is, de ennek egyénenkénti felkutatása nagyon hosszú időt vesz igénybe. Szeretném, ha egyszer majd azok a gyerekek dolgoznának az itteni pékségemben, akikkel most foglalkozom – mondta.

A Sütni jó! Alapítvány 2021-ben harminc gyereket vitt a Balatonra, ami Alex szerint nagy szó, mert közülük sokan még a hernádnémeti táblát sem hagyták el. Decemberben a Kisgergely Cukrászda volt az egyik támogatója több mint ötszáz Mikulás-csomag kiosztásának. Alex úgy fogalmazott, a megsegítettek között voltak nem romák is, az ő támogatásuk boldogsággal töltötte el a borsodi péket.

Az utóbbi hónapokban pedig ugyanezen cég segítségével szállítottak ezeregyszáz ingyen fagylaltot Hernádnémetibe. Ebben az évben létrehozták a Mozogni jó programot, amivel az egészséges életmódra próbálják nevelni a fiatalokat. Ennek érdekében a Sütni jó! Alapítvány telephelyén ma már van egy száz négyzetméteres focipálya, ahol biztosított a mindennapos testmozgás. A napi sport után gyümölcsöt is kapnak a kicsik.

– Nemrég tartottuk meg az első egészségnapot Hernádnémetiben. Voltak játékos sorversenyek és feladatok, valamint bográcsozás. Természetesen tízfajta gyümölcsöt vett az alapítvány 100.000 Ft értékben. Olyan jó hangulat volt a több mint ötven gyerekkel! – emlékezett vissza Alex, aki örül annak, ha tud biztosítani gyümölcsöt a kicsiknek iskolán kívül is.

– Volt olyan, amikor a gyerekekkel Miskolcra jöttünk be, hogy megmutassuk nekik a város szépségeit: Avasi kilátó, Miskolctapolca, Barlangfürdő, Lillafüred és az állatkert. Szerettem volna, ha egy kicsit kiszakadnak saját környezetükből, ők pedig megállapították, hogy megéri jónak lenni – mondta a pék, akit más településekre is hívnak: Mezőcsát, Abaújszántó, Kesznyéten, hogy ott is foglalkozzon a jövő generációjával.

Kapcsolódó cikkek