A Pegasus-botrány tényfeltárói Varga Juditot is meg akarják hallgatni

Megosztás

Az egyik mértékadó lap úgy tudja, hogy igazságügyi miniszterünk is kellemetlen kérdések elé néz majd egy hónap múlva, amikor számot kell adnia Európának a megfigyelési botrány részleteiről, abban betöltött szerepéről.

A Népszava úgy tudja, hogy február 20-21-én Magyarországra látogatnak a Pegasus lehallgatási botrányok kivizsgálására megalakult európai parlamenti különbizottság tagjai, hogy találkozzanak Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével.

A delegáció emellett civil szervezetekkel és kémprogram által lehallgatott személyekkel is egyeztetni fog. A bizottság tényfeltárói eddig jártak a Pegasust fejlesztő NSO izraeli székhelyén, valamint Lengyelországban, Görögországban és Cipruson. A bizottság jelentésének, és az egyes országoknak szánt ajánlások tervezetét a keddi ülésen fogja ismertetni a holland liberális Sophie in’t Veld. Az előkészítő dokumentum szerint a magyar hatóságoknak többek közt azt javasolja, hogy

állítsák helyre a független felügyeleti szerveket és hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítéletet, amely megállapítja, hogy a NAIH nem képes ellátni a kémprogramok használatának független felügyeletét.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek