Gyökeresen belenyúlna a kormány a bírósági rendszerbe, csak jöjjön végre a brüsszeli pénz

Megosztás

Igen, azon Brüsszel uniós pénzeire vágyik annyira a kormány, akit mindenáron évek óta meg akart és meg akar állítani. Most sikerült, akkor mi a gond?

Nemcsak az Országos Bírói Tanács hatáskörét növelik, hanem a Kúria elnökének hatalmát is jelentősen gyengítik. A tét nem kicsi: a helyreállítási alap pénzei csak akkor érkeznek meg, ha az Európai Bizottság megfelelőnek tartja a most nyilvánosságra hozott módosításokat.

Több mint 25 oldalon keresztül sorolja azokat az igazságügyi tárgyú törvénymódosításokat az a dokumentum, amely szerda éjjel került fel a kormány honlapjára. A társadalmi vitára bocsátott, hamarosan az Országgyűlésnek is benyújtandó javaslatcsomag nem véletlen, azok szerepelnek az úgynevezett uniós szupermérföldkövek között, vagyis teljesítésük nélkül nem érkeznek meg a helyreállítási alap pénzei. Ami viszont feltűnő, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több olyan szabály módosítását javasolja, melyeket a NER korábban azért vezetett be, hogy uralma alá hajtsa a bíróságokat.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének követelménye természetesen nem egyik napról a másikra került elő Magyarország és az Európai Unió vitájában. Az országspecifikus ajánlásokban az EU már 2019-ben, majd 2022-ben is kérte, hogy a kormány erősítse az igazságszolgáltatás függetlenségét, sokáig mégsem történt semmi.

Az, hogy ezek végül bekerültek a szupermérföldkövek közé, arra is utal, hogy az Európai Bizottság által javasolt korrupcióellenes intézkedések semmit nem érnek független bíróságok nélkül.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek