Szinte megállt a lakások drágulása, egyre kevesebb a vevő és egyre több az eladó ingatlan

Megosztás

Az évek óta tartó látványos drágulás az utóbbi hónapokban egyértelműen megakadt, már nem drágulnak tovább a használt lakások.

Az ingatlan.com friss elemzéséből kiderül, hogy nagyon lelassult a használt ingatlanok drágulása az előző év harmadik negyedében: a KSH lakásárindexének előzetes adatai szerint az adott időszakban a használt lakások ára mindössze 1,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben 2020 végétől a múlt év első feléig terjedő időszakban 3,6-9,7 százalékos negyedéves drágulás jellemezte a használt lakásokat.

Az elemzés szerint a kínálat fokozatosan bővül, a kereslet csökken, ez pedig a vevőknek kedvez, akik a korábbi évekhez képest könnyebben tudnak alkudni, ezért az eladóknak rugalmasan kell kezelniük az árat.

“Nagyon felemásan alakult a múlt év. Az első félévben még élénk volt a lakáspiac, 2022 második felében viszont fékre lépett. Már múlt nyáron jeleztük, hogy a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig már a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják” – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kínálati piac legújabb, januári adatai is egyértelműen a drágulás lassulására utalnak. A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a megyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra csökkentek az átlagos négyzetméterárak. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek