Megrohamozták a brazil elnöki palotát Bolsonaro hívei

Megosztás

Vasárnap helyi idő szerint kora délután megrohamozták Jair Bolsonaro volt államfő hívei a brazíliavárosi elnöki palotát, a Planaltót, a Kongresszus és a Legfelsőbb Bíróság épületét – számolt be a történtekről a hu.euronews.com.

A tömegből sokan áttörték a biztonsági kordont, felrohantak a lépcsőkön, betörték az ablakokat és felmásztak a tetőkre. A rendőrség könnygázt vetett be a randalírozókkal szemben, akik nem hajlandóak elfogadni az alig egy hete beiktatott új elnök, a baloldali Lula da Silva választási győzelmét. A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro maga sem ismerte el egyértelműen választási vereségét és mandátuma lejártával Floridába távozott.

A Globo News tévécsatorna felvételei azt mutatták, hogy a tüntetők az elnöki palota előtt bolyonganak, sokan közülük a brazil nemzeti színekbe, zöldbe és aranyba öltözve, vagy brazil zászlót terítve magukra.

A rohamrendőrség, amely csak órákkal a tüntetések kezdete után ért a helyszínre, vasárnap három óra alatt visszafoglalta a kormányzati épületeket, könnygázzal feloszlatta a tömeget Brazília fővárosában – írja a HVG.hu.

Flavio Dino igazságügyi miniszter a BBC szerint a helyi médiának azt mondta: nagyjából 200 embert már letartóztattak, és a rendőrség lefoglalt 40 olyan buszt, amelyekkel a tüntetőket a fővárosba szállították.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek