A Momentum azt szeretné, ha Kína visszavásárolná a lélegeztetőgépeket

Megosztás

Mivel Kínában újra tombol a Covid és a hírek szerint egészségügyi eszközökből is hiány van az országban, ezért Tompos Márton, a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese, felszólította a kormányt, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a kínai vezetéssel a lélegeztetőgépek értékesítéséről. A kormánynak címezett javaslatról  a szóvivő a Facebook oldalán számolt be.

Kína elképesztő COVID-hullámot él át, és a hírek szerint eszközökből is hiány van. Mindeközben a magyar kormány több ezer lélegeztetőgépet tart raktárakban, aminek költségét persze nekünk, adófizetőknek kell állni

– emelte ki bejegyzésében a Momentum politikusa, aki hozzátette, ha már a kínai rendőrőrsök ügyében vaknak és süketnek tettette magát a kormány, a kínai gépek beüzemelési jegyzőkönyveit pedig nem hajlandó kiadni a külügy – jogerős ítélet ellenére sem – legalább ebben ez esetben „próbáljanak meg ésszel eljárni”.

A koronavírus-járvány idején a kormány egyik legnagyobb beszerzési akciója volt, hogy közel 17 ezer darab, egyértelműen túlárazott lélegeztetőgépet vásárolt összesen 300 milliárd forintért. A gépek nagy része használaton kívül raktárakban áll, sok gépet pedig időközben harmadik országnak ajándékoztak.

A lélegeztetőgép-biznisz furcsa szála volt, hogy a gépeket nem a gyártóktól, hanem a malajziai Vinod Shekar cégeinek közvetítésével vette meg. A hazájában pénzügyi bűncselekményekkel gyanúsított „üzletember” több mint hatezer lélegeztetőkészüléket adott el a kormánynak mintegy 178 milliárd forintért.

A piaci logikával ellentétes módon a legnagyobb mennyiségű gép került fajlagosan a legtöbbe, hiszen több mint 28 millió forintra jön ki egy gép ára. A cég tulajdonosa, Vinod Sekhar az üzlet után alig egy hónappal máris 20 millió dolláros luxusjachtot és egy Bombardier BD-700 típusú magánrepülőt vásárolt, írja a 24.hu.

A Transprency International Magyarország bíróság elé citálta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, miután a tárca nem volt hajlandó elárulni, hogy miként esett a kormányzat választása a lélegeztetőgépek beszerzésében főszerepet játszó rejtélyes hátterű maláj üzletemberre. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly ősszel másodfokon is a jogvédő szervezetnek adott igazat, Szijjártó Péter tárcájának ki kellene adnia a kért információkat, ez azonban azóta sem történt meg.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek