Nagy az aggodalom Kína miatt, a németek már nem tanácsolják az odautazást

Megosztás

A kaotikus és ellenőrizhetetlen Covid-helyzet miatt több helyen is egyre inkább gyúlnak a piros lámpák Európában. Eközben a kínaiak alig várják, hogy a Pfizer Covid-elleni tablettáját gyárthassák. A sors iróniája.

A német szövetségi külügyminisztérium azt tanácsolja, ha “nem szükséges”, senki ne utazzon Kínába – írta szombaton a tárca a Twitteren.

“A koronavírus-világjárvány 2020-as kezdete óta a fertőzések száma jelenleg a legmagasabb. A kínai egészségügyi rendszer túlterhelt, ugyanez vonatkozik a sürgősségi orvosi ellátásra” – magyarázta utazási és biztonsági tanácsait a német külügyminisztérium portálján.

Közben előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai gyógyszerhatóság a Pfizerrel, hogy gyárthassák és terjeszthessék az országban a Paxlovid generikus változatát, értesült a Reuters. A Paxlovidot a koronavírus-fertőzés kezelésére fejlesztette a Pfizer, ugyanaz a cég, amihez az mRNS-alapú covid-oltás is kötődik.

A hírek szerint a tárgyalások a múlt hónapban kezdődtek, a kínaiak pedig szeretnének a holdújév kezdete, vagyis január 22-e előtt megállapodni.

Nem csoda, hogy ilyen sürgős nekik, mivel a zéró-covid-stratégia feloldása óta szédítő ütemben terjed a vírus az országban, a kiszivárgó információk alapján tele vannak a kórházak, és rengetegen halnak meg. Igaz, megbízható adatok híján erről nem tudunk semmi pontosat.

A Paxlovid a klinikai vizsgálatokon 90 százalékos hatékonysággal csökkentette a súlyos megbetegedés előfordulását a magas kockázatú csoportokban. Kínában rengetegen próbálnak hozzáférni a gyógyszerhez, amit tavaly februárban a helyi hatóság is jóváhagyott. Ez kivételesnek számít, mivel Kína igyekszik távol tartani a nyugati vakcinákat és más készítményeket. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek