A miskolci és borsodi esetek újragyújtották a vitát is: betiltsák a tűzijátékot vagy sem?

Megosztás

Ha visszaemlékszünk, hogy 20-25 évvel ezelőtt mi zajlott december végén például petárdázás terén, akkor egyértelmű, hogy az utóbbi évek szigorú szabályai már sokat javítottak a helyzeten, de még mindig rengeteg baleset történik. Vannak, amik hatalmas anyagi kárral, vannak, amik egészségügyi sérüléssel járnak. Betiltsuk ezeket az eszközöket, vagy sem?

Éppen a miskolci közösségi médiás csoportokban lángolt fel újra a vita erről, teljesen két táborra szakadtak a hozzászólók.

Mint ismert, szilveszter estéjén egy felborult tűzijáték telep izzó lövedékei egy avasi társasház harmadik emeleti lakásának erkélyére hulltak, ahol tűz keletkezett. A lakók nem tartózkodtak otthon az eset idején, így nem is észlelhették a veszélyt, ezért a tűz bejutott a lakásba is, amely teljesen kiégett és lakhatatlanná vált. Egy háromgyermekes család otthona lett a tűz martaléka, akiknek szó szerint mindenük odalett.

A petárda egyértelműen tilos, sem forgalmazni, sem használni nem lehet, még szilveszterkor sem. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ennek ellenére illegális úton még mindig beszerezhető, és nem ritkán okoz az erős hanghatáson kívül komolyabb testi sérüléseket is, ahogy az most is megtörtént megyénkben Bódvaszilason – írja a Minap.hu.

De a miskolci lakástűz okozta a nagyobb felháborodást, mert ott az “ártatlan” fél szenvedte meg igazán a tűzijátékozás káros hatását. A helyi közösségi média csoportjaiban azonnal reagáltak az emberek és kommentálták az esetet.
 
Enikő ezt írta: „Nagyon sajnálom, ami történt. Ha valaki nem viszi el a falig a történteket (biztosan nem ez az első eset), sosem sikerül betiltatni ezt az őrületet. Biztonsághoz, testi épséghez, magántulajdonhoz fűződő jogokat sért az ilyen veszélyes dolgok használata.”

Tibor ezt írta: „Nyilván nem védem a károkozót, felelősségre kell vonni. De ez, hogy be kell tiltani, szerintem túlzó.” Ő az Európai Uniós szabályozást is linkelte, ahol szintén nem tiltott a tűzijáték. 

Béla szerint: „A hülye embereket kell betiltani.” Akik nem a szabályoknak, használati utasításnak megfelelően működtetik ezeket a pirotechnikai eszközöket. 

Martina is inkább a tiltás mellett érvel: „Nem értem ezt az elmebeteg tűzijátékozást, meg petárdázást. Az csinálja csak, aki ért is hozzá, de ez tűzszer! Ha az én lakásom gyulladna fel, addig ütném aki okozta, amíg mozog! Mennyi fotó, emléktárgy, eszmei érték veszik oda, amit semmilyen kártérítés nem hoz vissza.”

Zsolt a másik oldalt erősíti: „Nem kell érteni hozzá, minden tűzijátékon fel van tüntetve a biztonságos használat módja.” Hogy mégis megtörténnek a súlyos balesetek az szerinte „emberi felelőtlenség, ezeket kellene büntetni, nem tiltani az egészet. Tiltás esetén is lehetne kapni, mint a petárdát is, csak még felelőtlenebbül használnák.” 

Ágnes kontrája: „Tiltsák be, minek kell történnie ahhoz, hogy vége legyen örökre???!!” 

A parázs viták nem dőltek el, sem ezeken a fórumokon, sem a közéletben. Valószínű, hogy mint általában, itt is a józan középút lehet a kompromisszumos megoldás. Erősebb szabályozás és még hatékonyabb odafigyelés ezen veszélyes eszközök felhasználásakor. Felnőttek által vásárolható tűzijátékokat pedig ne adjunk tinédzserek, gyerekek kezébe, ha nem felügyeljük a kilövéseket! Mert most is kiégett egy lakás, oda lett egy család otthona, és Ágnest idézve, minek kell még történnie ahhoz, hogy erre felelősen odafigyeljünk?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek