Környezetvédelmi szempontból nagy szerepük van a bevásárló közösségeknek

Megosztás

A bevásárló közösség (avagy kosár közösség, szatyor közösség, batyu közösség) egy olyan szerveződés, ahol a vevő közvetlenül a termelőtől vásárol. A közösség tagjai helyi termelők, szervezők, önkéntes közvetítők, támogatók és a vásárlók, akik biztos forrásból szeretnének hozzájutni egészséges élelmiszerhez.

Társadalmi és környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos szerepe van ezeknek a közösségeknek. Ebben az üzleti modellben a globális kereskedelemhez képest drasztikusan csökken a szállításra szánt energia és a károsanyag-kibocsátás. Személyes kapcsolat alakul ki a termelő és a fogyasztó között, ez a termelőt arra ösztönzi, hogy ragaszkodjon a minőségi termények, termékek előállításához, a vevő pedig jobban fog kötődni ahhoz az eladóhoz, termelőhöz, akivel már kialakult egy jó üzleti és emberi viszony.

A környezet kímélése mellett ez az üzleti forma élénkíti a helyi gazdaságot, segíti a környéken élők megélhetését a pénz helyben tartása által, valamint támogatja a változatos és egészséges táplálkozást.

Az ország több pontján is megtalálhatóak: Budapesten, Kecskeméten, Pécsen, Békéscsabán, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Kaposváron, Tatabányán, Debrecenben, Veszprémben és Esztergomban.

Az egyik helyi, ma is aktívan tevékenykedő közösség a Miskolci Zöld Kosár, ahol lehetőség van webshopon keresztül rendelni élelmiszereket, kozmetikumokat és tisztítószereket.

Ha tagja vagy egy bevásárlóközösségnek, nem támogatod az emberi és természeti erőforrások kizsákmányolásán alapuló kereskedelmet és sokat teszel azért, hogy csökkenjen a szállítóiparhoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátás.

Kép forrása: Nyíregyházi Kosár Közösség

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek