Így találd meg a tökéletes kinyitható kanapét

Megosztás

Kinyitható kanapéra szinte minden lakásban szükség van. Van, ahol ilyen bútor csak a kissé szűkösebb vendégszobában teljesít szolgálatot, máshol huzamosabb ideig is az ágyazható felületen alszanak. A kinyitható kanapé funkcionálhat pótágyként, vendégágyként, de akár állandó megoldásként is. Bármi legyen is az igényed, mutatunk egy számodra is tökéletes megoldást.

Mielőtt bármilyen méricskélésbe és tervezésbe kezdenél, nézd meg alaposan a kinyitható kanapék piacát. Ez a bútordarab ugyanis egyik azoknak a berendezési tárgyaknak, amelyek esetében nincsen kibúvó. Itt sajnos nem a választást kell a büdzséhez igazítani, hanem a keretet kell a választáshoz szabni.

A kinyitható kanapék egyik legérzékenyebb része maga a szerkezet. Azok a sínek, zsanérok, rúgók, amelyek lehetővé teszik, hogy kinyissuk az ágyat. Ez a mechanizmus több szempontból is érdekes. Egyrészt érdemes olyan darabot választani, amelyet könnyen ki tudsz nyitni és be tudsz csukni – főleg, ha minden nap el kell végezned ezt a műveletet. Másrészt érdemes olyat választani, ahol ezek az alkatrészek alaposan és átgondoltan rögzítve vannak. A mindennapos használattól a gyenge minőségű lapból a fém alkatrészek kiszakadhatnak. Ha a fém részek elhajlanak vagy törnek, a kanapé balesetveszélyes lehet.

Keress olyan gyártót, aki garanciát biztosít a bútorra! Ha mégis spórolni kényszerülsz, nézd meg azoknak a kinyitható kanapék a kínálatát, amelyek nem valamilyen szerkezettel működnek – kézzel kell őket kiemelni. Ez általában kedvezőbb árú megoldás és elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket.

Mérj, mérj, mérj!

Ne felejts el utánanézni annak, mennyi helyet foglal el az ágy kihúzva a szobában! Azt is vedd figyelembe, hogy a helyiségben közlekedni is kell. Nem árt, ha nem kell kipakolnod a szobából azért, hogy használni tudd a kinyitható kanapét. Fontos, hogy két, összecsukva hasonló méretű kanapé egészen más dimenziókkal rendelkezhet kinyitva.

Jó azt is megfigyelni, pontosan milyen módszerrel nyitható a kanapé és mennyi helyre van szükséged a művelet elvégzéséhez. A legtöbb kinyitható kanapét könnyen kinyithatod úgy, hogy szemben állsz az ülőfelülettel. Vannak viszont trükkös darabok, amiket esetleg oldalról vagy hátulról is meg kell közelíteni.

Léteznek olyan ágyazható kanapék is, amelyek nem kinyithatóak. Ezek általában keskenyebb ággyá alakulnak, többnyire a párnák vagy a fejtámla eltávolításával. Ha túl kicsi a hely ahhoz, hogy egy kinyitható kanapét igazán kényelmesen tudj használni, vendégágyként egy ilyen megoldás is szóba jöhet.

Mi a helyzet a tárolással?

A kinyitható kanapék leginkább abban térnek el egymástól, hogy tartalmaznak-e tárolóhelyet, ahol például a használaton kívüli ágyneműt tarthatod. Azok a kanapék, amelyeknek nincs ágyneműtartója, általában kisebbek, míg a tárolós darabok nagyobbak. Nézd meg jól a képeket és a gyártó rajzait, így látható, hogyan tudod kihasználni a kanapé tároló kapacitását.

Ha már a kanapé fenekére nézünk, jó azt is megfigyelni, milyen lábakon áll a bútor. Nem minden kanapénak vannak lábai vagy görgői, sokszor maga a bútorlap vagy a szövettel fedett alj támaszkodik a földön. Ennek nagy előnye, hogy a bútor stabilabb és kisebb eséllyel hagy kellemetlen nyomokat a padlón. Ez a megoldás viszont megnehezítheti az összecsukást és szétnyitást. A lábakon, vagy akár görgőkön álló darabokat akár olyan lakásban is használhatod, ahol nedves a levegő. Ezek a bútorok alulról is szellőznek, így kisebb eséllyel kell dohosodással számolnod.

A kinyitható kanapék praktikus és kényelmes darabok, amelyek egy sor funkciót képesek betölteni, amelyre a kis térben, de egy tágas lakásban is szükséged lehet. Érdemes egy kis időt szánni a megfelelő darab kiválasztására – így az adott modell évekig szolgálhat majd.

Kapcsolódó cikkek