Hamarosan újra bezárják a Miskolctapolcai Barlangfürdőt

Megosztás

A város és a helyi vállalkozások közötti megállapodás alapján nyitották újra a turisták kedvenc helyét, ám a befolyó összeg a töredéke volt az ígértnek. Hatalmas a veszteség, a város teljesítette ígéretét, de a másik oldal csak nagyon részben, nemsokára biztosan újra bezárás következik.

Október első felében jelentették be hivatalosan, hogy sok más magyar városhoz hasonlóan a kormányzati intézkedések (a folyamatos elvonásról) és a rezsiköltségek brutális megemelkedése miatt Miskolc kénytelen bezárni a barlangfürdőt is.

A hír hatására a korábban oda készülő vendégek sorra mondták le szállásfoglalásaikat a környékbeli szállodákban, panziókban. Október 10-étől, a bezárás tényleges napjától kezdve pedig egy időre lényegében kiürült Miskolctapolca.

A tetszhalott állapot egészen október 28-ig tartott, a helyi vállalkozók, a megyei iparkamara és az önkormányzat együttműködése eredményeként ekkor nyitott újra a barlangfürdő, a város egyik elsőszámú idegenforgalmi vonzóereje. Az volt a megegyezés, hogy Miskolc a városvédelmi alapból finanszírozza a működés költségeit, a vállalkozók pedig a Miskolci Fürdők Kft.-vel kötendő egyedi megállapodások révén anyagilag járulnak hozzá a Barlangfürdő nyitvatartásához.

A barlangfürdő működtetésének sarokpontja kétségtelenül a pénz. A város megelőlegezte lényegében megelőlegezte az újranyitás és működtetés költségeit, de fontos lenne, hogy befolyjon a szállásadók, vendéglátók által ígért összeg is.

A miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén hangzott el, hogy eddig mindössze 4,5 millió forint folyt be a vállalkozások által ígért összegből, amely ennek többszöröse volt. Azt is megtudhattuk, hogy a barlangfürdő az ősz folyamán mintegy 65 millió forint veszteséget termelt, amit egyelőre az üzemeltető Miskolc Fürdők Kft.-nek, illetve a városvédelmi alapnak kell lenyelnie.

Az újabb bezárás biztos

A jelenleg érvényes döntés a barlangfürdő január 8-ig történő nyitva tartásáról szól. Utána két hétre biztos, hogy bezár a fürdő, és befejezik az őszi zárvatartás idején megkezdett karbantartási munkálatokat. Hogy utána lesz-e újranyitás, arról ma még korai lenne beszélni – írja a Boon.hu.

Frissítés: Veres Pál polgármester közben felháborodva utasította vissza a kormányközeli média állítását, a városvezetés ugyanis továbbra is mindent megtesz a Barlangfürdő nyitvatartásáért, az átmeneti bezárást tervezett karbantartási munkák indokolják és fele annyi ideig fognak tartani, mint a korábbi években.

Kapcsolódó cikkek