Beütött a rezsiválság a lakáspiacon

Megosztás

Novemberben nyolcezer ingatlan cserélt gazdát országosan a Duna House becslése szerint, éves szinten pedig több mint 118 ezer adásvétel történt eddig a piacon. Az év egészét nézve a társaság körülbelül 125–127 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár.

Az ingatlanos cég közleménye szerint visszafogott kereslet mellett népszerűek a kisebb alapterületű lakások: novemberben például a főváros budai oldalán a tranzakciók 35–35 százaléka 20–40 és 40–60 négyzetméter közötti lakásokra vonatkozott. Egy évvel korábban ezek aránya 3, illetve 27 százalék volt.

A Budán eladott lakások 26 százalékánál 900 ezer és 1 millió forint között volt a kért négyzetméterár, több mint felüknél pedig meghaladta az 1 millió forintot. Ezen belül 9 százalékuknál több mint 1,6 millió forint volt.

Tavaly novemberben a Budán elkelt ingatlanok 33 százalékánál a lakásár meghaladta a 70 millió forintot, idén azonban mindössze 9 százalék tartozott ebbe a sávba.

A Duna House adatai szerint a főváros pesti oldalán a 40–60 négyzetméter közötti alapterületű lakások voltak a legkelendőbbek. A legtöbb lakást 2021 novemberében négyzetméterenként 600 ezer forint alatt adták el, míg az idén az értékesített otthonok legnagyobb része a 600–800 ezer forintért kelt el, az adásvételek 10 százalékánál pedig az 1,4 millió forintot is meghaladta a négyzetméterenkénti ár. A lakások ára a tranzakciók 20 százalékánál több mint 70 millió forint volt, egy évvel korábban ez az arány 9 százalékot tett ki.

A közlemény szerint novemberben országosan a 40–60, Pest megyében pedig a 60–80 négyzetméter alapterületű ingatlanok voltak a legkeresettebbek. Országosan a legtöbb értékesített ingatlan négyzetméterára – tavalyhoz hasonlóan – nem érte el a 250 ezer forintot, ám Pest megyében a legtöbb esetben az ár meghaladta a 600 ezret.

A budapesti ingatlanpiacon novemberben az adásvételek csaknem felében a befektetési célú vásárlás motiválta a vevőket, akik átlagosan 61,2 millió forintot költöttek e célra – írták. A második helyen az első lakás vásárlása áll, amelyre a vevők átlagosan 39,5 millió forintot fordítottak. Ezzel szemben vidéken a vevőket leginkább a nagyobb ingatlanba költözés motiválta, ezt követte az első lakás vásárlása. Az előbbire átlagosan 43,7 millió forintot, az utóbbira pedig átlagosan 26,7 millió forintot költöttek.

A fővárosban a leggyakoribb eladási ok a befektetés értékesítése volt, amelyből átlagosan 70,1 millió forinthoz jutottak az ügyfelek. A vidéki eladók motivációját azonos arányban az örökölt ingatlan értékesítése, a kisebbe költözés és a nagyobb ingatlanra váltás adta novemberben.

Tavaly 160 678 adásvétel jött létre a magyarországi ingatlanpiacon, ami 19 százalékkal haladja meg a 2020-as eredményt.

Kapcsolódó cikkek