Jelentősen csökkent Magyarországon az áramfogyasztás októberben

Megosztás

Az augusztus–októberi időszakban a magyarországi villamosenergia-felhasználás 1,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző öt év azonos időszakának átlaga. Ha viszont csak az októberi adatokat nézzük, már látványosabb a spórolás az árammal: 8,2 százalékkal kevesebbet fogyasztottunk, mint egy éve. Ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán közzétett statisztikáiból (pdf) derül ki (amely készítésekor a háztartási méretű kiserőművek [HMKE] termelésének előzetesen becsült adatait is figyelembe vették).

Igaz, ez a 8,2 százalékos érték közép-európai kitekintésben korántsem sem ad okot túlzott büszkélkedésre. A hivatal a térség hét államát vizsgálta, és közülük csak az osztrákoknál és cseheknél teljesítettünk jobban (abban a két országban a 6 százalékot sem érte el a fogyasztáscsökkenés). A szomszédos országok közül Romániában 8,9 százalékkal kevesebb áramot fogyasztottak, a szerb fogyasztáscsökkentés meghaladta a 10 százalékot, a szlovák majdnem elérte a 15-öt. Az egyébként is csekély áramfogyasztású horvátok, ha csak kis mértékben is, de szintén jobban spóroltak az árammal.

De látható, hogy a legnagyobb fogyasztónak számító nyugat-európai országok között is van olyan, amelyik a miénknél nagyobb tempóban faragja le az áramhasználatot.

A hivatal a villamosenergia-piaci riportban foglalkozik az árakkal is. Azt írják, hogy bár a piacok továbbra is jelentős szűkösségre számítanak, és eszerint áraznak, a hónap eleji 300 eurót meghaladó szintről október végére átmenetileg megawattóránként 160 euróra csökkentek az árak. Novembertől azonban újra drágulás kezdődött, jelenleg megawattóránként 400 euró körül ingadozik a másnapi villamos energia termék ára.

A magyarországi áramtermelés az előző évihez hasonló szinten alakult. A paksi karbantartás befejeztével a nukleáris termelés 27,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A lignitalapú előállítás is nőtt. A maximális naperőművi termelés viszont – az évszaknak megfelelően – csökkent, 1685 megawatt volt a maximális értéke. A földgázüzemű egységeknél szintén csökkenés látható a gönyűi erőmű karbantartása miatt, derül ki a jelentésből.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek