Az EB ismét meghazudtolja Orbánékat, a szankciók alól ugyanis felmentést kapott hazánk

Megosztás

Az Európai Bizottsághoz és vezetőkhöz is eljutott a Fidesz legújabb kifogáskeresése az üzemanyagok áremeléséről. A kormánypárt szerint Brüsszel a hibás, ám Európa máris válaszolt, hogy éppen Magyarország az, aki még mindig szabadon importálhat orosz kőolajat. Ismét egy hatalmas mellébeszélés a Fidesz-hívőknek Orbánéktól.

Az uniós szankciók semmiképpen nem érintik a magyarországi ellátást. Magyarország továbbra is importálhat finomított kőolajat például Szlovákiából” – mondta Daniel Ferrie, az Európai Bizottság szóvivője a Euronewsnak, majd megerősítette, hogy a február 5-i határidőig a MOL szabadon importálhat feldolgozott orosz kőolajtermékeket a saját pozsonyi finomítójából.

Az Európai Bizottság szóvivői szolgálata értelmetlennek nevezte azt, hogy a kormány a brüsszeli szankciókat okolja a magyarországi üzemanyaghiányért és a benzinárstop kivezetéséért. Eric Mamer szóvivő szerint a kormány bűnbakként használja az ügyben az uniót.

A magyar kormány rendeletben rögzítette, hogy a szankciók hatálybalépése felelős a benzinárstop hirtelen kimúlásáért, miközben a benzinárstopban kódolva volt a hiány, mivel a kormány a tavaly novemberben bevezetett árszabályozás miatt a a magyar piacon a hatósági árazás következtében példátlanul megnőtt az üzemanyagok iránti kereslet, miközben a lecsökkent kínálat ezt egyre nehezebben tudja kiszolgálni, és nem is ösztönzi senki a szereplőket arra, hogy jobban el tudják azt látni. A MOL maradt az egyetlen nagykereskedő, amelyik komoly tételben üzemanyagot ad el a benzinkutaknak, ugyanis a többieknek nem éri meg a 480 forintos ársapka szerinti áron szállítani a kutaknak. Azonban a vállalat kevesebb olajat tud finomítani a százhalombattai üzemben zajló karbantartási munkák miatt. Ráadásul az olajszankció alól Magyarország májusban mentességet is kapott.

Kapcsolódó cikkek