A tiltakozások ellenére megszavazták a szociális törvény módosítását

Megosztás

Megszavazta parlament a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot, amit a párbeszédes Szabó Tímea korábban „Lex Megdöglesznek” nevezett, míg Tordai Bence szerint „az embertelenség törvénybe iktatása”.

A javaslatot 134 képviselő támogatta, 54-en szavaztak nemmel. A Párbeszéd képviselői „Lex Megdöglesz” feliratú pólóban tiltakoztak szavazáskor az ülésteremben. Az Országház előtt mindeközben civil szervezetek tiltakoztak. Fekete hullazsákokba bújtak és lefeküdtek a földre, a hangszórón pedig szívdobbanásokat játszottak le.

A módosítással alapjaiban írták át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt. A 160 oldalas salátatörvénybe elbújtatott módosítás szerint az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott.

A megszavazott javaslat azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa. Egészen eddig az állam és az önkormányzat feladata volt ez. A törvényalkotási bizottság múlt csütörtökön némileg finomította a szöveget, és most már az szerepel ebben, hogy „mindenki felelős önmagáért”, de a lényegen valójában ez nem változtat.

Egy másik lényeges pontja a módosításnak, hogy mostantól a családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük lesz segíteni a hozzátartozójukon. Korábban csak általánosságban írt a törvény a család felelősségéről.

A szociális törvény módosítási javaslatáról október végén vitázott a parlament, a reggel kilenckor kezdődő ülést csak huszonkét órányi vitát követően tudták lezárni, miután az ellenzék néhány képviselője folyamatos felszólalásokkal tartotta életben.

A szociális törvény javasolt módosítása miatt az LMP október végén az Alkotmánybírósághoz fordult, majd „NEM a szociális törvény módosítására” címmel tiltakozást hirdetett hétfő estére.

Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa a Telexnek adott interjúban úgy fogalmazott: „Eddig is éhen lehetett halni ebben az országban, de most törvénybe is írnák.”

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek