Ilyen volt a miskolci fáklyás felvonulással egybekötött tiltakozás az oktatásért

Megosztás

A közoktatás helyzete az utóbbi tizenkét évben a korábbiakhoz képest is drasztikusan zuhant, nem beszélve a pedagógusok vállalhatatlanul nevetséges fizetéséről. Miskolcon is fáklyás felvonulást tartottak csütörtök este, figyelemfelhívó akcióként. Ez már régen nem csak a tanárokról szól.

„Fényt az oktatásba!” – ezzel a címmel szerveztek demonstrációt november 17-én, csütörtökön, délután öt órától az ország több pontján. Miskolc mellett még Pécsett, Szegeden, Győrött, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szentesen és Hódmezővásárhelyen is hasonló tüntetés tartottak.

A miskolci esemény fáklyás felvonulással kezdődött, a menet kér irányból, a Földes Ferenc Gimnáziumtól és a Herman Ottó Gimnáziumtól indult Miskolc főterére. A Szent István téren a két csoportosulás egyesült és megformálták a szolidaritás jelképét, a nyitott körben álló felkiáltójelet.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke elmondta, az országszerte megrendezett események fő pontja, hogy mindenhol ismertették azt a kilenc pontos követeléslistát, mely egyesíti a szülők, a diákok és a tanárok követeléseit.  Az elnök kiemelte, vannak részeredményei a tiltakozási hullámnak.

– Éppen tegnap jött ki egy olyan statisztika, ami szerint már a Fidesz szavazók negyvenhét százaléka is egyetért a pedagógusok és a diákok megmozdulásaival. Ez tizennégy százalékkal több, mint egy hónappal ezelőtt. Azt hiszem, hogy akkor leszünk igazán eredményesek, ha ez átbillen az ötven százalékon, hiszen a kormánypárt a saját szavazóin mindent mér, de részeredmény ez a változás mindenképpen – mondta.

Eredményként értékeli azt is – folytatta – , hogy már a kormány is elkezdett beszélni a pedagógusok béremelésének szükségességéről, illetve, hogy a nyár folyamán az Európai Unió elé egy olyan dokumentumot tettek le, ami rengeteg elhibázott döntést beismer az életpályamodelltől kezdődően a tanárok és a diákok túlterheltségéig. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek