Elfújta a szél? – Kanász-Nagy Máté írása

Megosztás

Az első hírek után 5 nappal végre hivatalossá vált, hogy Palkovics László távozik a kormányból. Az energiaügyek körüli kormánydráma és káosz egyre nagyobb méreteket ölt, az imént jelentette be Vitézy Dávid közlekedési államtitkár is a lemondását. Úgy látszik, távozik az a csapat, akiknek még voltak értelmes gondolatai a 21. századi, fenntarthatóság irányába mutató megoldásokat illetően.

Palkovics Lászlót mintha a szél fújta volna el. Sejthető, komoly vitái voltak kormányon belül Orbán Viktorral a megújuló energiákról, többek között a szélenergia engedélyezéséről. A miniszterelnök még pár hete a parlamentben az azonnali kérdésemre azt a választ adta, hogy rá csak “mérsékelten lehet számítani”, ha a szélenergia engedélyezéséről van szó. Palkovics László viszont sokszor beszélt róla, hogy ez szükséges lenne.

Akárhogy is alakul, az energiaválságra-klímaválságra nem a személycsere, hanem a radikális zöld fordulat a megoldás. Úgy látszik, Orbán Viktor ennek az akadálya, ő valamiért ellenáll mindennek.

Ha engedélyezik a szélenergiát, ha nem adóztatják a napenergia használatát és feloldják a betáplálási stopot, ha lesz szigetelési program és klímabérlet, akkor beszélhetünk arról, hogy megtalálták a kiutat a válságból és lépéseket tettek egy fenntarthatóbb, zöld irányba.

Ha továbbra is a fosszilis energia-függésben gondolkoznak, akkor marad a válság, csak egyre súlyosabb lesz…

Szerzőnk országgyűlési képviselő, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke

Kapcsolódó cikkek