Trump bejelentette, hogy indulni fog a következő elnökválasztáson

Megosztás

Ahogy arra számítani lehetett, Donald Trump bejelentette, hogy elindul a következő amerikai elnökválasztáson – számolt be róla a HVG. A 2016 és 2020 közötti elnök a saját rezidenciáján, Mar-a-Lagoban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy most könnyebb dolga lesz, mint két éve volt, mert az amerikaiak látják, mi romlott el azóta, mit kell visszaállítani.

Trump már a múlt heti félidős választás előtt tervezte, hogy most bejelentést tesz, és mindenki biztosra vette, hogy a 2024-es kampányát fogja most elindítani. Csakhogy akkor még az volt a terve, hogy a félidős választás nagy republikánus áttörése után leszünk, amikor kiáll a nyilvánosság elé – nem így történt, a jobboldal most sem tudta megszerezni a többséget a Szenátusban, az alsóházban pedig csak minimális többségük lesz, amint megérkezik a végeredmény.

Eddig egyetlen alkalommal történt meg, hogy egy elnök a bukása után visszatérjen és választást is nyerjen: Grover Cleveland az 1884-es választást megnyerte, az 1888-asat elvesztette, majd 1892-ben újra győzött. A XIX. században, amikor még nem korlátozták két ciklusban az elnökök hivatali idejét, többen megpróbálkoztak még a visszatéréssel, de senki más nem volt sikeres.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek