A faktoring megoldást jelenthet a kereskedelmi beszállítók számára is

Megosztás

Egyes szektorokban általános gyakorlat a halasztott fizetési rendszer alkalmazása, amely a beszállítókat érzékenyen érintheti a likviditás révén, és akár a mindennapi működést is ellehetetlenítheti, de negatívan hathat a növekedésre is. 

A kereskedelem is egy olyan terület, ahol, főként a nagy áruházláncokkal szerződő beszállítók kénytelenek elfogadni a hosszabb fizetési határidőket, és emiatt sokszor a versenyképességük szenved csorbát. A megnövekedett piaci igényekre a gyors reakcióidő lehet válasz, a beszerzést nem akadályozhatják kiegyenlítetlen számlák. 

Változó helyzet és faktoring

A kereskedelemben tevékenykedő beszállító cégek esetében az árukészlet beszerzésének gördülékenysége kulcsfontosságú, ugyanis ez jelenti az előnyt a versenytársakkal szemben. Amennyiben a likviditás nehézségei gátat szabnak ennek, gyors és hatékony megoldást jelenthet a FlexiBill digitális faktoring finanszírozás, amelynek révén akár 24 órán belül pénzzé tehetők a halasztott fizetésű számlák.

A faktorálás a likviditási nehézségek kiküszöbölésének egyik legproduktívabb megoldását jelenti azáltal, hogy az árubeszerzést gördülékennyé teszi. Az ügylet során a beszállító a faktorcégre engedményezi a hosszú, 30, 60 vagy 90 napos, még le nem járt követeléseit, így már a faktorálás napján a számlák ellenértékéhez juthat, amelyet szükségletei finanszírozására fordíthat: számlák kifizetésére, új beruházásokra, fejlesztésekre. 

Hogyan segít a faktoring?

A kereskedelem résztvevőinek rendkívül gyorsan kell reagálniuk a kereslet változásaira az utánpótlás biztosításával, esetleg a raktárkészlet növelésével. A jó alkupozícióhoz a pénzeszközök azonnali rendelkezésre állása szükséges.

A likviditás fenntartása létfontosságú, olyan esetben is alapvető, amikor a vevő nem tud vagy nem akar fizetni. Erre többféle pénzügyi finanszírozási megoldás áll rendelkezésükre, amelyek közül a faktoring tekinthető a leghatékonyabbnak és legbiztonságosabbnak.

A kintlévőségek adásvétele révén a faktoring finanszírozást igénybe vevő beszállító gyakorlatilag a saját pénzéhez jut, de az előfinanszírozás révén jóval a fizetési határidő lejárta előtt. 

Ki veheti igénybe a faktoringot?

A faktoring szinte minden gazdasági szervezet számára hozzáférhető, amennyiben az elbírálás során támasztott feltételeknek megfelel. Kivételt képeznek a magánszemélyek, valamint azok a cégek, amelyeknél a szállító és vevő ugyanazon ügyfél (adós) csoport tagja, illetve amelyek nem végeznek értékesítési és szolgáltatás nyújtási tevékenységet, valamint a kiemelten kockázatos iparágakban tevékenykedő vállalkozások.

A faktorálás tökéletes megoldást nyújt a lassan, hosszú határidőre fizető vevők miatti likviditáshiánnyal küzdő vállalkozások számára, hiszen általa visszaszerezhető a cég pénzügyi irányítása, kifizethetők a működési költségek, emiatt nem lesz szükség megszorításokra, elbocsátásokra, és a cash flow hiánya nem áll a növekedés útjába.

Kapcsolódó cikkek