Külön kormányzati gép vitte Orbánt és Szijjártót Üzbegisztánba

Megosztás

A miniszterelnök gépén 160 hely volt, de a külügyminiszternek máshol akadt dolga.

Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének kilencedik csúcstalálkozójárára több mint 60 fős magyar delegációval utazott, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson a türk államok vezetőivel. A miniszterelnök sajtófőnöke előzetesen azt közölte, hogy Orbánt elkíséri Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök igazgatója, illetve több tucat üzletember, akik az üzbég–magyar üzleti fórum programjaira érkeztek.

A miniszterelnök egy utaszállítóból átalakított Airbussal repült Szamarkandba, amelyen akár 160 fő is utazhatott volna. Szijjártó Péter azonban a Türk Tanács ülése előtt még első magyar miniszterként egy fél napos hivatalos látogatást tett a Maldív-szigeteken, ezért nem Orbánnal utazott. A külügyminiszter és a delegációja így egy másik, Falcon típusú kormányzati különgéppel érkezett meg Üzbegisztánba.

Hadházy Ákos az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy ez az út csak az üzemórákat számítva legalább 60-70 millió forint közpénzbe kerülhetett. Az ellenzéki képviselő kritizálta, hogy akkor, amikor az iskolák fűtésén spórol a kormány, akkor nem ügyel arra, hogy az utazásai kapcsán elkerülje a pazarlásnak még a látszatát is.

A külügyminisztérium a csatorna megkeresésére közölte, hogy a minisztériumi munkautak minden esetben “a legoptimálisabb költségvetési és munkaszervezési szempontok alapján valósulnak meg”.

Az eset kapcsán a luxus és pénzszórás kérlelhetetlen ellenfele, a miskolci Fidesz még nem emelte fel a hangját, pedig előszeretettel kritizálják a miskolci városvezetés “luxusbuszát”, amely egy lízingelt Volkswagen Transporter. Bizonyára hamarosan felszólítják a kormányt a takarékosabb gazdálkodásra.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek