Már mától ársapkás a tojás és a krumpli – de a kereskedők szerint képtelenség egy éjszaka átárazni őket

Megosztás

A tojásra és az étkezési burgonyára kiterjesztett árstopok már csütörtöktől életbe lépnek – írta meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda esti közlése alapján a HVG.

A közlemény szerint a tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. Úgy kalkulál a kormány, hogy az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

Az árstopos élelmiszerek köre a következőkre bővül: tojás, étkezési burgonya, liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8%-os tej, és kristálycukor. Az ársapkák az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

Mindeközben az Országos Kereskedelmi Szövetség a vásárlók megértését kéri: mint írják, „a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek” – áll a közleményükben.

A szervezet kiemeli: „a családok több mint 200 milliárd forint támogatáshoz jutnak az élelmiszerárstop révén, oly módon, hogy ennek terheit a kereskedők viselik”.

Ezért azt kérik, a fogyasztók vegyék figyelembe, hogy a kevés non-stop boltot leszámítva a boltok már bezártak az újabb árstoprendelet közzétételekor, márpedig „mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat”. Ezenkívül – mint írják – „rendkívül fontos, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell”.

via hvg.hu

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek