A NAV magyarázkodik a 88 forintos hiány okán bezárt tejbár miatt

Megosztás

Miután a média ennyire felkapta az ügyet, gyorsan közzétettek egy hivatalos magyarázatot, hogy nem egyszer, hanem kétszer is rajtakapták a helyet azon, hogy rossz áfakulcsot ütöttek be a gépbe. Ez valóban felháborító…

Egy Facebook-bejegyzésben értesítette a vendégeit egy budai reggeliző, hogy átmenetileg be kell zárniuk. Az ok nem a rezsicsökkentés csökkentése, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal büntetése. Mint írják, egy ásványvizes palackot nem megfelelő áfa kulcsban ütöttek be „a NAV által regisztrált pénztárgépbe, mellyel, – ha nem is szándékos módon – de 88 forint értékben megkárosítottuk a magyar költségvetést”.

A reggelizőt nem csak egyszer, de kétszer kapták rossz áfagyűjtő alkalmazásán – tájékoztatta az adóhatóság a vg.hu-t. A NAV tájékoztatása szerint a szóban forgó vállalkozás 2021 őszén egy ellenőrzéskor nem a megfelelő áfagyűjtőt használta, (27 százalék helyett 5 százalék), amelyért pénzbírságot szabtak ki és felhívta a figyelmét az áfagyűjtő helyes használatára.

Fél évvel ezelőtt egy újabb ellenőrzésen szintén fennakadt a cég, ismét az alacsonyabb áfakulccsal rögzítette az eladási árat a pénztárgépbe. Ezzel nemcsak a költségvetést károsított meg, hanem a tisztességes versenytársakhoz képest is jogtalan előnyhöz jutott. Mivel 3 éven belül ez már a második mulasztása volt az adózónak – a hatályos jogszabályok szerint – a NAV üzletzárást alkalmaz a jogkövető magatartásra ösztönzés érdekében.

Miután a tejbár eredeti, bezáratásról szóló Facebook-posztját felkapta a közérdeklődés, egy újabb posztban tisztázták: nincs panaszuk az adóhatóság eljárásával kapcsolatban, a jogszabályi környezet rossz és életszerűtlen. (via Hvg.hu)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek