Navracsics szerint lehetnek még újabb követelései az Uniónak a kormány felé

Megosztás

A miniszter szerint az eddigi lépések önmagukban nem tudják visszaszorítani a korrupciót, de a vállalásokat teljesítik velük.

Még akkor is újabb követelésekkel állhat elő az EU, ha a magyar kormány mindent teljesít, amit eddig vállalt az uniós kifizetésekért – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az InfoRádiónak. A korábban uniós biztosként is dolgozó politikus a lengyel példát hozta fel: Lengyelország aláírta a helyreállítási alapról szóló egyezséget az Európai Bizottsággal, de pénzt mégsem kapott. Navracsics szerint ennek az oka az Európai Parlament nyomásgyakorlása volt, és hasonlóra számít Magyarország esetén is.

Ha a kormány teljesíti a 17 vállalását, akkor sem zárul majd le a folyamat, különösen az Integritási Hatóság és az antikorrupciós munkacsoport lesz folyamatos ellenőrzés alatt – mondta a miniszter. Azt is hozzátette: „a kormány lépései önmagukban nem tudják visszaszorítani a korrupciót, ehhez a gazdasági és politikai élet szereplőinek együttműködése is kell”.

Navracsics a bizalom jelének értékeli azt, hogy a Tanács két hónappal meghosszabbította a magyar kormánynak adott határidőt, de azt ígérte, hogy erre a két hónapra nem is lesz szükség, már korábban teljesíteni fogják az uniós igényeket.

(hvg.hu)

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek