Állami magángazdaság – Rózsa Péter írása

Megosztás

Igen, van ilyen. Mégpedig Magyarországon.

Errefelé igen sok, normális körülmények között összeférhetetlen ügy, dolog, akármi fonódik össze.

Hungarikum, ahogy mind-mind a kormány tagjai, vagy azok közvetlen munkatársai dugdossák egymásba a fonalakat.

Vegyük sorba: Egy vadásztársaság a Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő, a Nadap és Lovasberény közötti erdő mintegy 700 hektárnyi terület lekerítésére kapott környezetvédelmi engedélyt. A vadásztársaság élén éppen Pintér Sándor korábbi cégét vezető ember áll. Van egy vadászkastély is az erdő mellett, azt meg Tasnádi László egykori – III/II-es kémelhárító tisztből lett – belügyi államtitkár , vagyis szintén Pintér Sándor korábbi embere szerezte meg. A kastély felújítására az állam 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. A felújítást egy olyan ember cége kapta meg, aki korábban Pintér Sándor alatt rendőrségi illetve büntetés-végrehajtási vezető állásban volt.

Mondhatni vadászati ügyben itt igencsak felülreprezentáltak a belügyisek.

A határkerítés építésében nagy tapasztalattal rendelkező szervnek nem jelenthet gondot egy ilyen erdő körbekerítése, amire a társaságnak már van engedélye, az sem bánják, hogy ide az egyszerű nép gyereke ezen túl be nem léphet, mert nyilván szigorúan ellenőrzött birtok lesz, soha ilyen biztonságos körülmények között nem vadászhattak vadászok a rendszerváltás óta.

Hát ebből is láthatjuk, milyen nehéz és milyen sok pénzt igényel visszaépíteni mindazt a jót a kiváltságosok számára, amit a Kádár rendszer után leromboltak. Láthatjuk, ezek a fiúk nem adják fel.

Apropó vadászkastély. A rendszerváltás előtt ez a honvédség üdülőjeként működött, Czinege Lajos vezérezredes kedvenc pihenőhelyének számított.

Na ugye…!

Kapcsolódó cikkek