Gondolják meg, mivel emlékeznek! – könyörög a túrkevei polgármester

Megosztás

Azt kéri a túrkevei polgármester, lehetőleg ne vigyenek műanyag koszorúkat a temetőbe, mert úgyis hulladékként végzik, ezzel pedig a szemétszállítási költséget növelik az emlékezők . Sallai R. Benedek szerint ez rendkívül nagy terhet ró a már amúgy is többletkiadásokkal küzdő önkormányzatra.

Túrkeve polgármestere, Sallai R. Benedek arra kérte a helyi temetőbe kilátogatókat, hogy lehetőleg minél egyszerűbben emlékezzenek meg szeretteikre. Lehetőleg ne vigyenek ki műanyag koszorúkat, mert az csak a szemetet növeli a későbbiekben. Mint a város első embere írta: az önkormányzati képviselő-testülete október 13-i ülésén rendeleti szinten fogalmazta meg a lakosság felé azt az igényt, hogy lehetőség szerint mindenki kerülje a műanyag hulladékok kegyeleti eszközként való alkalmazását. 

Nem kell műanyag vagy üveg a gyertya köré (vagy ha mégis, haza kell az ünnep után vinni, és vagy eltenni jövőre, vagy kidobni a saját szemétbe), műanyag koszorú helyett pedig elég egy szál virág.

A város vezetője megjegyezte, hogy a sírmegváltások nem fedezik a temetői kiadásokat, ezért az önkormányzatra a szemétszállítás többletterhet ró.

Közölte: a képviselő-testület a közelmúltban foglalkozott a temetők kérdésével. Minden egyes költség, kiadás növekszik, többe kerülnek a szerszámok, többe kerül az üzemanyag, egyre költségesebb a kerítések állapotának megőrzése, s nem mellékesen minden évben meghaladja a temetők hulladékszállításának díja az arra szánt önkormányzati keretet. Évi sok millió forint megy el temetői hulladékszállításra, amelyek mértéke nem épült be elégséges mértékben soha a sírhelyek megváltásába. Most a közszolgáltatások drágulásakor újra milliós veszteséget fognak okozni a temetők, s több milliós többletkiadást a hulladékszállítások – amely pénzt bármire fordíthatná a város. 

Ezért arra kérte a szeretteikre emlékezőket, hogy:

„kerüljék a teljes hulladék megemlékezési tárgyakat, mint például a teljes műanyag koszorúkat, amelyek egyszerű hulladékként végzik, s jelen pillanatban komoly kiadásként és teherként nehezedik ránk. A szeretetünk kifejezésének számos eszköze lehet, de semmiképpen nem azzal tudjuk kifejezni szomorúságunkat az elhunytak hiánya miatt, s nem múló szeretetünket, hogy minél több szemetet termelünk. A szeméttermelés rossz, a környezetterhelés rossz, s nem hozza közelebb a visszaemlékezést. Nem akarom sem én, sem a képviselő-testület megmondani, hogy ki hogyan emlékezzen, de ettől még a temetői hulladék elszállításának teljes költsége meghaladja a lehetőségeinket.”

Az eredeti poszt itt olvasható.

Sallai Róbert Benedek, egykori országgyűlési képviselő 2019-től Túrkeve polgármestere. Már a rendszerváltás óta aktív résztvevője a zöldmozgalmaknak. A parlamentbe listán került 2014-ben, egy ciklus erejéig ő volt az elnöke az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának. A neve azonban nem innen, hanem egy párton belüli botrány kapcsán ismert: az LMP fegyelmi bizottságának ülésén Hadházy Ákosnak rontott és lelökte a székről. A sértett az eset után Sallait garázdaság, testi sértés és becsületsértés miatt jelentette fel, amely ügyre tavaly szeptemberben került pont, miután a bíróság jogerősen egy év próbára bocsátottak becsületsértés vétsége miatt. Az országos politikától visszavonult politikus büntetése első fokon még két évre szólt.

Szerző: Tóth András

Kapcsolódó cikkek