Jó reggelt, Miskolc! – Hétfői időjárás, név- és születésnaposok, heti horoszkóp

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk ma

Hétfőn Miskolc egyes részein párásan, ködösen indul a nap. Napközben gyakran takarhatják felhők a napot, de számottevő csapadék nem valószínű. Délután akár 20-23 fokot is mérhetünk. Időjárási front nem lesz felettünk, de kezdetben a hidegfrontra fokozottan érzékenyek körében még fejfájás, görcsös panaszok és kopásos jellegű ízületi fájdalmak jelentkezhetnek.

Heti horoszkóp

Kos: Kedden lesz egy részleges napfogyatkozás, ami a régiek szerint kellemetlenségeket szimbolizál. Neked a kiadásaid terén jelenthet ez kihívást. Észnél kell lenned, ha nem akarsz mínuszba kerülni. Csütörtökön még tele leszel lelkesedéssel, másnap a Jupiter kilép a Kosból, ami ezt a lelkesedést „leforrázza”. Nincs baj, csak most elindul egy csendesebb időszak. Ettől még persze élvezheted a hosszú hétvégét…

Bika: Furcsa tapasztalásaid lehetnek kedden. A részleges napfogyatkozás olyan embereket jelez a közeledben, akik gondokkal küzdenek. Nem panaszkodnak, nem nyafognak, de épp ettől még „ijesztőbb” a dolog. Józannak kell maradnod, hogy el tudd dönteni, mit kell tenned. Pénteken a Jupiter jegyváltása régi jóindulatú emberek visszatérését szimbolizálja. 

Ikrek: Jól indul a heted: hétfőn, kedden és csütörtökön szuper fényszögek „védenek” téged. Érdemes odatenned magad. Gondolj arra, hogy senki nem „tologatja a te szekeredet”! Neked kell tenned a céljaidért. Pénteken a Jupiter jegyváltása több munkát és/vagy több elvárást jelez. Nem kérdés, hogy meg tudsz birkózni mindennel. A hétvégéd konfliktussal indulhat, de utána lecsillapodnak a kedélyek.

Rák: Szokatlan esemény zajlik az égen kedden: újhold lesz a Skorpióban, ám a Hold a Nap és a Föld közé kerülve részlegesen kitakarja a Nap fényét pontosan délben. Ilyenkor tilos a Napba nézni, mert károsítja a szemet. Szimbolikusan ez a jelenség árnyékot vet/vethet a kedélyedre. Szerencsére pénteken Jupiter visszalép a Halakba, ami neked kimondottan jó hír. 

Oroszlán: A keddi részleges napfogyatkozás a családodban valakit kellemetlenül érint. Egészségügyi és/vagy egzisztenciális gondjai lehetnek az illetőnek. Vizsgáld meg, jót tesz-e neki, ha belefolysz! Pénteken a Jupiter jegyváltása olyan kiadásokat mutat, amelyeket meg akartál úszni, de nem lehet. Másnap indul a hosszú hétvége. Tuti, hogy millió terved van. Érdemes optimalizálnod a programok számát…

Szűz: Biztos, hogy nagy felhajtás lesz a keddi részleges napfogyatkozás körül, amiről olvashatsz mindenfélét. Tudd, hogy ez a jelenség minden esetben újholdkor jöhet létre, hiszen a Hold pontosan a Nap és a Föld közé kerülve részlegesen kitakarja a Napot. Ez most nálunk 28-38 százalékos lesz. Tanácsos a közlekedésben óvatosnak lenned. A hosszú hétvégére való készülés megszépíti a hét második felét.

Mérleg: Sok ijesztő és/vagy zavaros írást olvashatsz a keddi részleges napfogyatkozásról. Jobb, ha tudod, a régiek valóban féltek a napfogyatkozástól. De neked elegendő, ha kicsit lassítasz és befelé figyelsz. Szerencsére hétfőn, kedden és csütörtökön szuper fényszögek segítenek, hogy megőrizd a bizakodásodat. Szinte az egész heted a hosszú hétvégére való készülődéssel telik. Élvezd ki!

Skorpió: Téged érint a legközvetlenebbül a keddi részleges napfogyatkozás, ugyanis újhold lenne a Skorpióban, ami a Nap és a Hold együttállása. Ez minden évben csupán egyszer fordul elő, és neked remek lehetőséget ad a megújulásra. Azonban azáltal, hogy a Hold a Nap és a Föld közé kerül, s részlegesen kitakarja a Nap fényét, csökkenti az esélyeidet. Ettől nem kell megijedned, de vigyáznod kell magadra egész héten.

Nyilas: A keddi részleges napfogyatkozásnál számodra fontosabb égi esemény, hogy bolygód, a Jupiter pénteken kilép a Kosból, és visszalép a Halakba. Ez kissé frusztráló lehet, mert azt hihetted, túl vagy már családi és/vagy ingatlan ügyeken. De most úgy tűnik, nem úszhatod meg. December 19-ig van időd rendezni a dolgokat. Inspiráló, hogy hosszú hétvége közeledik, ami rengeteg lehetőséget tartogat neked…

Bak: Azt tapasztalod, hogy az emberek mérgezett egérként rohangálnak. Te szeretnél a saját tempódban haladni, dolgozni, de ezek az idegesítő energiák olykor megzavarnak. Ez csak azt jelenti, hogy érzékeled a közeledben zajló folyamatokat. Pénteken a Jupiter jegyváltása utazásra csábít. Jön a hosszú hétvége, ami nagyszerű lehetőség, hogy kicsit kimozdulj, elmenj otthonról. Élj vele! Nem fogod megbánni.

Vízöntő: Kívülállóként szemléld, hogy mi zajlik a munkahelyeden! A keddi részleges napfogyatkozás nem vet túl jó fényt a főnöködre, ahogyan a te előléptetésedre sem. Ne most akarj „ragyogni”! A napfogyatkozás a régiek szerint rossz előjel. Még jó, hogy hétfőn, kedden és csütörtökön szuper fényszögek kedveznek neked. Jobban teszed, ha a hosszú hétvégét szervezed. Számtalan helyre kellene ugyanis menned…

Halak: Ezen a héten ajándékot kapsz. Bolygód, a Jupiter pénteken visszatér hozzád, és belép a Halakba. Előtte elégedetlenséget, és fokozódó türelmetlenséget érezhetsz, pedig inkább örülnöd kellene. Jupiter olyan lehetőségeket hoz vissza neked december 19-ig, amiről már lemondtál. Sőt el is gyászoltad. Látod, milyen kiszámíthatatlan a sors? A hosszú hétvége alkalmas arra, hogy hálát adj a jónak…

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Salamon, Arétász, Gilbert, Gilberta, Gilgames, Harald, Herald, Herold, Ráchel, Rafael, Ráfis, Ráhel, Rákhel, Rákis, Salvador

A Salamon név eredete és jelentése

Héber eredetű, a Selomoh névből, a Biblia szerint Izrael egyik legnagyobb királya volt, akit bölcsességéről is emlegetnek. Jelentése: békés, szelíd.

A Salamon név jellemzése

Nehezen viseli a kudarcot, túlságosan fontos számára a mások véleménye. Sokszor válik megalkuvóvá.

Kutya névnap:

Brunó, Holló

Cica névnap:

Armandó, Döme

Hörcsög névnap:

Dezső, Dedi

Születésnaposok

1632 – Anton van Leeuwenhoek németalföldi kereskedő, az első mikroszkóp készítője, a baktériumok felfedezője († 1723)

1812 – Tóth Ágoston Rafael honvéd ezredes, a modern magyar katonai térképészet úttörője († 1889)

1817 – Lázár Vilmos honvéd ezredes, aradi vértanú († 1849)

1932 – Parti János az első magyar olimpiai bajnok kenus, edző († 1999)

1936 – Bill Wyman a Rolling Stones basszusgitárosa.

1974 – Babos Gábor magyar labdarúgó

1985 – Wayne Rooney angol labdarúgó

1986 – Böde Dániel magyar labdarúgó

Erről híres a mai nap

Ma van az ENSZ világnapja 1945 óta

Ez a nap az origami világnapja

Ma van az Éghajlatvédelmi világnap

Ma van az Magyar Operett Napja (2002 óta, Kálmán Imre születésnapja 1882-ben és Lehár Ferenc halálának napja 1948-ban)

Ez a nap Claret Szent Antal Mária emléknapja a római katolikus egyházban

Október 24-30. A lefegyverzés hete

Ezen a napon történt

1625 – Esterházy Miklóst Magyarország nádorává választják

1648 – A vesztfáliai békével lezárul a harmincéves háború. Elismerik Svájc és Hollandia függetlenségét.

1795 – Harmadik alkalommal osztják fel Lengyelországot. Területét Poroszország, az Orosz Birodalom és Ausztria kebelezik be.

1849 – Haynau kiadja Magyarország ideiglenes katonai közigazgatási szervezetéről szóló rendeletét: Erdélyt, Horvátországot és a Muraközt leválasztja a Magyar Királyságról, az országot 15 kerületre osztja, a megyék megszűnnek.

1861 – Üzembe helyezik az első transzkontinentális telefonkábelt

1917 – Első világháború: A tizenkettedik isonzói csata kezdete. Az osztrák-magyar támadó csapatok Caporettónál áttörik az olasz frontot, átkelnek az Isonzó folyón, a Júliai-Alpokon, a Tagliamento folyón, elfoglalják Udine várost, és előrenyomulnak a Piave folyóig.

1929 – „Fekete csütörtök” a New York-i tőzsdén, e napon robban ki az 1929-től 1933-ig tartó gazdasági világválság.

1930 – Megnyitják a balsai Tisza-hidat.

1945 – Életbe lép az ENSZ alapokmánya, ezzel formálisan is megkezdi működését az Egyesült Nemzetek Szervezete.

1956 – A szovjet csapatok bevonulnak Budapestre.

1990 – A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága alkotmány-ellenesnek nyilvánítja a halálbüntetést.

2003 – A Concorde utolsó repülése, utasszállító repülőgépként.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek