Szeptemberben 15,9 százalékkal több adót fizettünk be az államkasszába, mint tavaly

Megosztás

Szeptemberben az államháztartás központi alrendszere (ebben az önkormányzatok nincsenek benne) 181 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi azonos havi 391,3 milliárd forintos deficittel – írja jelentésében a Pénzügyminisztérium.

Szeptember végéig összesen az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliárd forintos hiánnyal zárt (a teljes évi terv 3152,7 milliárd forint). Ezen belül a közvetlenül a kormány alá tartozó központi költségvetés 2773,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 252,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 171,3 milliárd forintos hiányt értek el.

A jelentésben szerepel, amit Varga Mihály pénzügyminiszter szóban már bejelentett: a kormány az európai uniós módszertan (ESA) szerinti államháztartás 2022. évi hiánycélját a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli. Az 1,2 százalékpontos különbséget az magyarázza, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 2022. júliusi jogszabály alapján különleges földgázkészletet halmoz fel. A forintban számolva mintegy 740 milliárd forint értékű vásárlás azért növeli az ESA-hiányt, mert az unió statisztikai hivatala, az Eurostat döntése szerint az MSZKSZ-t a kormányzati szektor részének kell tekinteni.

A jelentés – ahogy szóban Varga Mihály – hangsúlyozza, hogy a gázbeszerzési tételtől eltekintve a hiánycél továbbra is 4,9 százalék.

A bevételek kapcsán a jelentés kiemeli, hogy szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest 15,9 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek.

Szeptember végéig az általános forgalmi adóból (áfából) 5044,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 1169,3 milliárd forinttal haladta meg.

A vártnál magasabb áfabevételek mögött részben a vártnál sokkal magasabb (immár 20 százalék fölötti) infláció áll: minél drágábbak a termékek és a szolgáltatások, számszerűen annál nagyobb az árak áfatartalma is – szemlézte a jelentést a HVG.

Kapcsolódó cikkek