Kémkedés miatt vehették őrizetbe a Fidesz-közeli MCC oktatóját

Megosztás

Október 7-én a Gatwick reptéren a brit hatóságok őrizetbe vették és kihallgatták John Laughland euroszkeptikus konzervatív politikatudós-történészt, aki mellesleg a holland Fórum a Demokráciáért szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója és nem mellesleg a Fidesz-közeli elitképző Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, írta Facebook-oldalán Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója.

Az MCC oldalán is látható, hogy az őrizetbe vett Laughland hivatalosan jövő év februárig vendégoktatóként dolgozik abban az oktatási központban, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója, és amit 500 milliárd forint körüli állami juttatásokból hizlaltak fel. És ami igazán izgalmassá teszi ezt az őrizetbevételt: Thierry Baudet, a holland szélsőjobboldali párt vezetője egy interjúban arról beszélt, hogy Laughlanddal szemben az volt a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedik.

Az őrizetbevételről egyébként maga Laughland írt hosszan. Budapestről repült Londonba, majd éjjel fél 12-kor a Gatwick reptéren a terrorellenes rendőrök őrizetbe vették, elvették mindenét, egy szobába vitték, majd egy órán át hallgatták ki. Végül a laptopját vissza sem adták.

A rendőrök kérdezték az általa vezetett Demokrácia és Együttműködés Intézete nevű szervezetben végzett munkájáról is. Ez egyébként egy orosz ügyvéd által Párizsban alapított szervezet, amelynek célja többek között, hogy a Freedom House oroszországi emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos állításaira választ adjon, vagy sokkal inkább egy másik értelmezést mutasson be. Hasonló szervezeteket hazánkban is létrehoztak az elmúlt 12 évben, elég csak az Alapjogokért Központra gondolni.

Laughland azt is írja, a politikai nézeteiről is kérdezték a rendőrök, az egyik kihallgató meg is jegyezte állítása szerint, hogy „ez egy szabad ország, de nem mindenki ilyen szerencsés”. Írása végén pedig még panaszkodik egy kicsit, hogy milyen csúnyán bánik az EU – szankciók – Alekszandr Duginnal, Putyin éceszgéberével, majd levonja a következtetést: Európa épp a diktatúra felé halad, sőt, valójában már ott is van.

Az esetről beszámoló holland Nrc.nl azt írja, keresték ugyan a rendőrséget az üggyel kapcsolatban, de adatvédelmi okokra hivatkozva nem akartak válaszolni.

Laughland orosz kötődései egyébként nem most kerültek napvilágra, már hosszú évek óta a Russia Today és más orosz állami propagandacsatornák egyik állandó szereplője, teszi hozzá Panyi a posztban. És felteszi a kérdést, az MCC – melynek kuratóriumi elnöke a magyar miniszterelnök politikai igazgatója – miért válogat be éppen ilyen figurákat vendégoktatónak, és hogy őket valaki átvilágítja-e.

Az üggyel kapcsolatban mi is megkerestük hétfőn az MCC-t, de választ egyelőre nem kaptunk.

A Fidesz ellen-CEU-jának szánt, közpénzmilliárdokkal felpumpált intézmény – amelyről itt írt a Telex részletesebben – külföldi szakembereknek (vagy külföldön élő magyaroknak) címzett látogatói ösztöndíjprogramja 2020-ban indult. Az első neveket 2021. februárban jelentették be, azóta pedig további előadók is láthatók az intézmény honlapján. Egy vendégoktató akár havi 10 ezer eurót is kaphat.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek