Így (nem) számolnak be a kormánypárti médiumok a tanár- és diáktüntetésekről

Megosztás

Sok helyen egyetlen szót sem olvasni a demonstrációkról, de ahol megemlítik, abban sincs sok köszönet, mert azonnal összemossák a baloldallal és Gyurcsánnyal.

Bár a demonstrációk országszerte reggel hét órakor kezdődtek meg, az Origón csak tíz óra előtt tíz perccel jelent meg egy nyúlfarknyi hír a témában azzal a címmel: „A béremelések bejelentése ellenére tanártüntetést tartanak”. A lap szerint „azok hergelik a demonstrálókat, akik vissza akarják tartani a nekik járó pénzeket Brüsszelben”.

A cikkben arról értekeznek – a kormányzati narratívának megfelelően –, hogy amennyiben összejön a megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós pénzekről, eddig nem látott pedagógus-béremelés jöhet. Az összegeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a szerdai kormányinfón. Aztán hozzáteszik, hogy Brüsszelben Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára és a baloldali képviselők éppen ez ellen dolgoznak, miközben itthon lázítják a tüntetőket.

Magyar Nemzetnek nincs külön híre a tanárok pénteki megmozdulásáról, csak a napilap friss kiadásában megjelent két cikk került fel a weboldalukra. Az egyikben Gulyás Gergely szerdai bejelentéseit ismertetik az Origo írásához hasonló csapásirányon, a másikban pedig kifejezetten az ellenzéki pártok és politikusok részvételéről értekeznek a Nézőpont Intézet munkatársának segítségével.

A közmédia honlapján, a Hirado.hu-n ugyan címlapra került a tanárok demonstrációjának híre, igaz, eléggé eldugták. Kiderül belőle, hogy az akció országos, délután – fél ötkor – pedig a Hősök terére várják a tiltakozókat. Azt is megjegyzik, hogy a szakszervezetek követelései között szerepel az illetményalap emelése és a kötelező óraszám csökkentése. A többiről azonban – például a diákok terheinek enyhítéséről, az oktatás színvonalának növeléséről vagy a sztrájkjog visszaadásáról – nem ejtenek szót. Az MTI-n péntek délutánig szintén semmilyen formában nem számoltak be a tömeges demonstrációról. (Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek