Bóvliország leszünk – Juszt László írása

Megosztás

A kormány a bérek kivételével szinte teljes kifizetési stopot rendelt el a múlt héten. A 2257/2022-es határozat arról szól, hogy Orbán Viktor október végéig blokkolja a központi költségvetés kiadásait – fedezte fel a Telex a Magyar Közlönyben egyébként nem közzétett intézkedést.

Szögezzük le: ilyen a legújabbkori magyar történelemben még nem történt. Nem történt meg a rendszerváltást megelőzően, amikor a Németh-kormány a csődtől mentette meg az országot. És nem történt akkor sem, amikor a világválság következményeként előállt helyzetben a Bajnai-kormány előzte meg a csődöt.

Most látszott és várható volt, mi következik, s egyáltalán nem biztos, hogy ezzel sikerül megelőzni a csődöt. Hiszen strukturális válságban van az Orbán vezette kormány. Lehetne szebben is mondani, de “ez az ország ma nincsen vezetve”. Nincsenek elkülönített irányítási pontok (minisztériumok), azoknak nincs felelős gazdasági vezetése.

Van viszont fejetlen kapkodás! KATA (pontosabban azt eltörlő) törvény, az adózási renddel való ügyetlenkedés, az úgynevezett extraprofit behajtása, s az energiaárakkal való elmebeteg intézkedés sor.

Van viszont továbbra is hülye pávatánc az Unióban, aminek egyenes következménye, hogy NEM FOG JÖNNI A PÉNZ!

És ez a most megjelent rendelet is szüli a kivételezés lehetőséget, a korrupciót, hiszen “bizonyos esetekben kifizetéseket az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet majd”.

Ezzel szemben igazán kemény döntés, hogy “nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, de nincsenek üdítőital- és kávébeszerzések sem. Papírvásárlás is csak akkor, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy az a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges”.

Ha valaki azt hiszi, hogy ettől majd minden rendbe jön, azt szeretném felvilágosítani arról is, hogy a gyereket nem a gólya hozza.

Egyébként, ha Orbán a cash flow problémát szeretné megoldani, akkor nem árt sietnie, s még holnap kimenni a piacra kölcsönért. Ugyanis, ha bármelyik hitelminősítő tudomást szerez erről az intézkedéssorozatról, akkor azonnal ront az ország besorolásán.

Márpedig már most is éppen csak felette vagyunk a “bóvli” kategóriának.

Related posts