Szelektív memória: Orbán szerint az élelmiszer-árstopot a háborús szankciók miatt kellett bevezetni – videó

Megosztás

Ilyen egyszerű fideszes módra megváltoztatni a történelmünket. De azért az internet korában talán nem olyan nehéz visszaemlékezni, hogy Orbán Viktor január 12-én, tehát jó másfél hónappal a háború kitörése előtt hirdette ki az élelmiszer-árstopot. Erre talán még a fideszes szavazók is emlékeznek. Hol voltak akkor még szankciók meg háború?

Orbán Viktor péntek reggel úgy beszélt az árstopokról az állami rádióban, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni. Pedig Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni. A hatályba lépés napján pedig békemissziónak nevezte moszkvai látogatását.

A központi árak érvényességét legutóbb csütörtökön hosszabbították meg egészen december 31-ig. Rogán Antal még január végén rendeletben írta elő az üzleteknek, hogy külön táblákon hirdessék a kormány árstopjait.

Az EU állam-és kormányfői a háború kitörésének napján, február 24-én egyeztek meg először arról, hogy az orosz agresszióra való válaszként szankciókat vezetnek be. Ezek a pénzügyi ágazatra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, további orosz személyek jegyzékbe vételére, valamint új jegyzékbevételi kritériumokra vonatkoznak. Ezt Orbán Viktor is támogatta. (via 444.hu)

Tehát már azt is hatékonyan rá lehet fogni Brüsszelre, a szankciókra és a háborúra, amiről kézzelfogható bizonyíték is van, hogy az ellenkezője igaz? Semmiféle háború, semmiféle szankciók nem voltak még, amikor a Fidesz bevezette az élelmiszer-árstopot januárban. A forint látványos gyengülése és a durva magyarországi infláció sem februárban kezdődött, hanem jóval korábban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek