A Gazprom megüzente, hogy leállítja az európai gázszállítást

Megosztás

Az Északi Áramlat nevű gázvezeték-rendszerét már korábban leállította, innentől kifejezetten korlátozottá vált az orosz gáz Európába juttatása. Igaz, úgy tűnik, nincs is túl erős ilyen jellegű szándék Moszkvában.

Leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom – jelentette be az orosz állami vállalat a Twitteren. A bejelentés hátterében egy elszámolási és jogi vita áll a Gazprom és az ukrán Naftogaz között. A háború dacára ugyanis az oroszok Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken küldték a gázt Európába és mindezért tranzakciós illetéket fizettek az ukrán gázszolgáltatónak. Igen ám, de nem annyit és nem olyan időközönként, mint azt az ukránok szerették volna, ezért a Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot még a hónap elején.

Az orosz gázóriás viszont arra az esetre kilátásba helyezte a szállítmányok leállítását, ami az ukránokat láthatóan nem érdekli, hiszen úgy nyilatkoztak, hogy folytatják az eljárást. A Gazprom bejelentésének hatására nyolc százalékpontot nőtt a földgáz jegyzésára.

Az európai piac azért is reagál érzékenyen a Gazprom lépésére, mert az ukránokkal folytatott vitás helyzet rendezéséig az Északi Áramlat 1-2 vezeték-rendszereinek megsérülése miatt igen csak korlátozott lehetőségei vannak Moszkvának arra, hogy gázt szállítson Európába, még akkor is, ha történetesen akarna. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek