Nyílt levelet írt a gimnázium tantestülete a tankerületi igazgatónak, részletezve a döbbenetes oktatási állapotokat

Megosztás

Zalaegerszegen is úgy érzik a pedagógusok, hogy végső segélykiáltásként megpróbálnak ilyen eszközhöz folyamodni. Ez ugyanis még törvényes, a sztrájktörvény teljes kiherélése után a dolgozóknak meglehetősen kevés eszköz maradt a kezében. Nagyjából borítékolhatjuk, süket fülekre fog találni a levél, de megpróbálják a lehetetlent.

A levél teljes tartalmát változtatás nélkül közöljük.

“Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium

8900 Zalaegerszeg

Rákóczi u. 49-53.

Kedves Tankerületi Igazgató, kedves Intézményvezető!

A kölcsönös párbeszédben való feltétel nélküli hit késztetett bennünket levelünk megírására. Pedagógusként hiszünk abban, hogy szívügyünket, az oktatást Önök is legalább olyan fontosnak tartják, mint mi. Éppen ezért néhány kérdést szeretnék feltenni Önöknek.

Ha Önök igenlő választ adnak kérdéseinkre, akkor megnyugodhatunk, mert az országban nincs semmilyen gond Magyarország, szép hazánk tanárainak anyagi és társadalmi megbecsülésével. Ha esetleg nemleges választ adnának, akkor tegyék meg azt, amit a HAZA megkövetel!

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke kezdő fizetése egyetemi végzettséggel bruttó 203.000, azaz nettó 135.000 Ft /hó lenne? Ön is szívesen dolgozna ilyen bérért?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermekének vetítési fizetési alapja 2022-ben is a 2014-es minimálbér, azaz 101.500 Ft, miközben a legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma 2022. január 1-jétől bruttó 260 000 Ft /hó, azaz nettó 173.000 Ft/hó? Ön is elégedett lenne ezzel a vetítési alappal?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke pedagógus I. kategóriában a heti 22 megtartott tanóráért ugyanannyi bért kap, mint a heti 26 tanóráért, azaz egy hónapban adott esetben 16 órát, azaz két napot ingyen dolgozik, 10 hónap alatt pedig 20 napot? Ön is szívesen dolgozna egy évben egy teljes hónappal többet, természetesen mindezt ingyért? Ön is szívesen dolgozna 10 év alatt 1 teljes évet ingyen?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermekének eseti helyettesítéskor egy tanítási évben akár 30 napon napi 2 óra helyettesítést rendelhetnek el, azaz 60 órát, természetesen ingyen. Ön is szeretne az előző pontban említetteken kívül további 60 órát egy évben ingyen dolgozni?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy az egyik iskolából a Tankerületi igazgató egy másik iskolába óraadónak elhelyezheti, ha heti óraszáma nem éri el a 26 órát, vagy ha tartósan helyettesítenie kellene? Ön is szívesen dolgozna olyan munkahelyen, ahol bármikor áthelyezhetik egy másik intézménybe és a két, akár három intézmény között naponta kellene esőben, hóban, viharban járnia?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermekének tanárként keresete mellé semmilyen Cafetéria juttatás nem jár? Ön is örülne annak, ha Magyarország azon polgárai közé tartozna, akik ilyen jutalomban nem részesülnek?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke pedagógusként semmilyen jutalomra nem jogosult az elvégzett munkájáért? Ön is szívesen, motiváltan dolgozna ezért a jutalomért?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy a gyermeke tanárként pedagógusnapra egy üveg bort vagy egy noteszt vagy egy teástermoszt kap ajándékként? Ön is várná azt a pillanatot, amikor a nagyfőnök átadatja egy beosztottjával eme nagy ajándékokat?

– Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy a gyermekének a megélhetés miatt másod-, vagy harmadállást kell vállalni, azért hogy zsebében a diplomával meg tudjon élni? Ön is örülne annak, ha azt látná, hogy gyermeke a megélhetésért küzd, és ezért csak ritkán tudja Önt meglátogatni?

– Boldog és elégedett lenne Ön azzal, hogy gyermekének egy olyan diplomát finanszírozna 6 éven keresztül, amely miatt gyermekét további évtizedeken keresztül támogathatja majd anyagilag?

– Kérjük, hogy nyugodt szívvel engedje gyermekét tanárnak, hiszen ahogy tetszett hallani, ez egy nagyon szép hivatás, hiszen legféltettebb kincsünkkel, mások gyermekeivel foglalkozhat majd és ezt a fent említettek szerint fogják neki majd meghálálni! Mindent is meg fog kapni, még annál többet is!

– Kérjük, hogy nyugodt szívvel engedje gyermekét tanárnak, hiszen gyermekének nem lesznek megélhetési gondjai, élete nyugodt és harmonikus lesz! Büszkén mondhatja majd ismerőseinek, hogy az én lányom/fiam meg tanár lett!

– Kérjük, hogy nyugodt szívvel engedje gyermekét tanárnak, hiszen nem az anyagiak számítanak, hanem a társadalmi megbecsülés, ami talán mindennél fontosabb, talán Ön is ezért fogja tanári pályafutásán diplomája megszerzését követően még hosszú éveken át támogatni!

– Kérjük, hogy nyugodt szívvel engedje gyermekét tanárnak, hiszen „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” Ott a végeken ő majd büszkén fog üres zsebbel küzdeni és mások gyermekét a tudással felvértezni! Higgye el, Ön is nagyon elégedett lesz ezzel és anyagilag támogathatja majd az unokáit is!

Ha nem is válaszolnak most kérdéseinkre, csak egyet kérünk Önöktől, mint ami a Thermopülai-szorosban egy kőtáblán olvasható:

„Itt fekszünk, Vándor, vidd hírül a spártaiaknak:

Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.”

Zalaegerszeg, 2022. 09. 14.

Üdvözlettel:

a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai”

Egy érdekes hozzászólás:
“- Ön szeretné, hogy tanár gyermekét feljebbvalói fenyegessék (felfüggesztés, pénzelvonás), abban az esetben, ha kiáll saját, és közössége érdekeiért?”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek