Riasztó az otthon védelmének magasabb szintjéért

Megosztás

Az otthon mindenki számára nagyon fontos, nemcsak azt a helyet jelenti, ahol álomra hajtjuk esténként a fejünket, hanem a biztonságos fészket is szimbolizálja. Persze mindig akadnak olyanok, akik mások kárára szeretnének előnyökhöz jutni, ezért a biztonság megőrzéséért gondoskodni kell a védelemről.

A rendszerhez nélkülözhetetlen a riasztóközpont

A DEFLOC riasztóközpontokat, valamint komplett riasztóközpont szetteket is kínál, így náluk vásárolva biztosak lehetünk abban, hogy megtaláljuk rendszerünkhöz azt, amit keresünk. De mi is pontosan a riasztóközpont, és hogyan működik?

A riasztóközpont nem más, mint egy olyan vezérlőegység, amellyel a riasztórendszer működését egyéni igényeinkre szabhatjuk. Összeköttetésben áll a mozgás- és nyitásérzékelőkkel, s fogadja az ezektől érkező információkat. A riasztóközpont kezelőegységéről leolvashatjuk ezeket, de arra is képes, hogy általa szabályozzuk a rendszer működését.

Típusait tekintve lehet kicsi, közepes vagy nagy riasztóközpontról beszélni, a méret azonban nem a fizikai kiterjedését jelenti, hanem azt, hogy hány helyiséget, illetve zónát tudunk kezelni vele. A zónák száma egyrészt függ az ingatlan méretétől, másrészt attól is, hogy hány érzékelő elhelyezését igényli a maximális biztonság megvalósítása.

Miért kell egyáltalán programozni a riasztót?

Programozásra, illetve a rendszer kezelésére a legtöbb esetben szükség van. Vegyünk előbb az utóbbihoz egy egyszerű példát, mondjuk azt, hogy egy vagy több személy otthon tartózkodik, de szeretnénk védekezni a besurranó tolvajok ellen. Ilyenkor élesíthető a bejárati ajtó, valamint a nyílászárók érzékelője, miközben a belső mozgásérzékelők értelemszerűen nem szabad, hogy működjenek, különben minden mozdulatunkra be fog élesedni a rendszer.

A programozásra a legjobb példa egy kétszintes családi ház éjjeli védelme, miközben a család otthon tartózkodik. Amennyiben a közösségi helyiségek az alsó szinten találhatók, s ezeket nem szeretnénk éjszaka használni, a teljes alsó szint beriasztható, miközben az emeleti helyiségek nyugodtan használhatóak, hiszen az emeleti zónák inaktívak.

A riasztóközpont választ ad minden igényre

Természetesen ahány család, annyi igény és elképzelés lehet, hiszen mindannyian más szokások mentén éljük mindennapjainkat, s az épületek kialakítása is mindig eltér egymástól. A riasztóközponttal azonban tökéletesen megvalósíthatók az egyedi elvárások.

Mivel a zónák kialakítása már a rendszer tervezésekor és beüzemelésekor megtörténik, ezért érdemes alaposan megfontolni, hogyan szeretnénk használni riasztórendszerünket. Ennek átgondolásához pedig szükséges ismerni a rendszerben rejlő lehetőségeket, valamint azokat a leggyakrabban előforduló kérdéseket, amelyekre felelve elindulhatunk azon az úton, amelynek a végén megtaláljuk a saját válaszainkat.

Kapcsolódó cikkek