Hol találkozhatunk a pillangószelep alkalmazásával?

Megosztás

Számos olyan egyszerű műszaki konstrukcióval találkozhatunk a környezetünkben, amelynek nem is vagyunk tudatában. Ilyen a pillangószelep is, amely alapvetően a zárás és a nyitás funkciójának ellátására lett kialakítva. Ezzel a szerelvénnyel találkozhatunk az autóiparban, de nagy népszerűségnek örvend más területeken is, köszönhetően az egyszerű működési mechanizmusnak. És így még a háztatási ventilátorokkal kapcsolatban is találkozhatunk vele. Nézzük meg közelebbről!

A megfelelő beltéri levegő megteremtése

Sokszor találkozhatunk azzal a problémával az épületekben, hogy nem megfelelő a beltéri levegő minősége. Függetlenül attól, hogy ipari vagy lakossági felhasználású terekről van szó, a helyiségek szellőztetésének megoldása mindegyik esetben fontos. Nem minden tevékenység engedi meg azt, hogy nyílászárókat alakítsunk ki, így a szellőztetés lehetőségei is korlátozottak. Ezekben az esetekben jelenthet megoldást, hogyha megfelelő teljesítményű ventilátorokkal szereljük fel a helyiségeket.

A Szellőző shop kínálatában többféle ventilátor található – ipari és lakossági felhasználásra is alkalmas darabok közül választhatunk. Ezek olyan szerkezetek, melyek segítségével egyszerűen oldhatjuk meg a légcsere problémáját. Ezáltal pedig elérhetjük azt a levegőminőséget, amit terveztünk. Ezekben a készülékekben is alkalmazásra kerül az úgynevezett pillangószelep, ugyanis ezek segítségével a levegő áramoltatása szabályozható. A csövek nyitása és zárása ennek a szerkezetnek köszönhetően történik meg.

Mire jó a pillangószelep?

Gyakorlati alkalmazását tekintve nagyon sok területen használják. Fojtószelep néven is ismert, ugyanis elsődleges feladata a levegő mennyiségének szabályozása. Erre nemcsak a légcsere során lehet szükség, hanem például az autó motorjába beáramló levegő szabályozásánál is jó szolgálatot tesz.

Ugye nem is sejtetted, hogy a mindennapi autóhasználat során még te is igénybe veszed ezt a szerkezetet? Minden egyes gázpedálra mért nyomásnál nyitjuk a szelepeket, és ezáltal levegőt engedünk a motorba. A szerkezet annak köszönheti népszerűségét, hogy egy tökéletesen irányított zárást és nyitást tesz lehetővé. Az autózásban például ennek azért van jelentősége, mert a levegő-üzemanyag arányt így állandó szinten tarthatjuk.

Szellőztetőrendszerek kialakításánál is fontos szerepe van

Annak érdekében, hogy az otthonunkban és a munkahelyünkön egészséges beltéri levegő álljon rendelkezésre, fontos a megfelelő szellőzőrendszerek kialakítása. Ez összefüggésben van a megfelelő páratartalom előállításával. Ugyanis egy túl száraz, vagy túl nedves levegő számos egészségügyi problémát idézhet elő.

A túl sok levegőnedvesség kedvez a különböző kórokozóknak, illetve ezek szaporodásának. Tehát ilyen esetekben többször okozhat gondot a penészgomba megjelenése. Annak érdekében, hogy elkerüld ezeket a kellemetlen állapotokat, tartsd optimális keretek között a páratartalmat! Ebben pedig a megfelelő szellőztetésen kívül egy párátlanítókészülék is segítségedre lehet.

Kapcsolódó cikkek