Hét százalékot esett a Fidesz támogatottsága

Megosztás

A júliusi 54 százalékról 47-re csökkent a Fidesz támogatottsága, ha azonban most lenne a választás, így is toronymagasan nyerne. A tavasszal közösen indult ellenzéket ugyanis 16 százalék támogatta augusztusban az egy hónappal korábbi 17 százalékhoz képest – derül ki a kormányközeli Nézőpont felméréséből.

A kormánypártok népszerűségvesztésében a kutatóintézet a szankciókra adott orosz válasz miatt emelkedő energiaárakat látja, illetve az ennek következtében elszabaduló infláció okozta pesszimista fogyasztói hangulatot. Persze arra már a Nézőpont elemzője nem tartotta szükségesnek kitérni, hogy az infláció nem a háború kitörésével szállt el, hanem jóval korábban kezdődött a felpörgése és a választásokat megelőző osztogatáscunami sem igazán használt neki.

A kutatásban azt is kiemelték, hogy a Fidesz-tábortól eltávolodók bizonytalanok, nem pedig ellenzékiek lettek. A bizonytalanok csoportjába, amely augusztusra 11 százalékra nőtt, az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak.

Ha nem egyetlen tömbként vizsgáljuk az ellenzéket, az látszik, hogy a Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb párt, fej fej mellett halad a Mi Hazánkkal: mindkét platform támogatottságát 6 százalékra mérte az intézet.

(hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek