A britek összes bankjegyét és útlevelét le kell cserélni, még a himnusz is változik

Megosztás

1960 óta az angol font minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszíti. A királynő halála után nyomott új pénzeken az idei évben várhatóan még megmarad ez a minta, 2023-tól azonban Károly arcképe kerül az új bankókra és pénzérmékre.

A királynős pénzek egyelőre forgalomban maradnak, lehet használni őket, hosszú évekbe telik majd, míg átáll a rendszer a király portréját viselő fontra. Érdekes tradíció, hogy amikor új uralkodó lép a trónra, az érméken a portréja mindig az ellenkező irányba néz, mint az elődjéé. II. Erzsébet minden érmén jobbra néz, így Károly valószínűleg majd balra fog.


A brit útlevél meglehetősen fennkölt szövegezéssel közli, hogy a dokumentum tulajdonosát személyesen Őfelsége ruházza fel azzal a joggal, hogy szabadon átlépje az országhatárt. A problémát itt az angol nyelv jellege adja, a nemek szerint különváló névmásokkal. Ha őfelsége királynő, akkor „her majesty”, ha király, akkor „his majesty”. Azt az egyetlen szócskát most rengeteg helyen kell átírni Nagy-Britanniában, az útlevelek mellett például közintézmények neveiben, hivatalos papírok fejléceiben, cégéreken. A csere itt sem egyik napról a másikra fog menni, az útleveleknél például a „his majesty” verzióra csak az újonnan kiadott vagy lejárat miatt cserélt útlevelekkel állnak át.

via Telex

Kapcsolódó cikkek